Prezident HK ČR: Směrnice o opožděných platbách má pomoci nikoliv šikanovat

15.05.2013 9:38

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dlouhodobě volá po co nejrychlejším přijetí Směrnice 2011/7/EU o postupu proti opožděným platbám, jejímž posláním je odstraňování základního nedostatku, kterým je neplacení smluvních závazků. Národní legislativa ČR však termín pro transpozici směrnice, který byl stanoven na 16. března 2013, propásla.

Prezident HK ČR: Směrnice o opožděných platbách má pomoci nikoliv šikanovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kužel, exprezident Hospodářské komory České republiky

"Právě HK ČR byla tím, kdo dal Evropě Směrnici o opožděných platbách společně s návrhem placení DPH až ze zaplacených faktur. Již v roce 2004 jsme na základě negativních zkušeností našich členů vyvolali v Bruselu debatu, a to společně se zástupci Generálního ředitelství pro podnikání a průmysl a poslanci Parlamentu EU, nad potřebou legislativně upravit směrnici 2000/35/ES a potřebou účinně bojovat s opožděnými platbami," řekl Petr Kužel, prezident HK ČR na odborném semináři Evropské komise, který se uskutečnil v rámci celoevropské informační kampaně o opožděných platbách.

Z výše uvedeného HK ČR znovu vyzívá, aby se transpozice směrnice co možná nejdříve dostala do českého práva. Tato směrnice jednoznačně zamezí negativnímu dopadu opožděných plateb na tuzemské podniky, zejména malé a střední, které se v důsledku neplacení velmi často potýkají s likviditou. "Je nejvyšší čas vysvětlit českým úředníkům, že tato směrnice má nám všem pomoci. Je smutné, že jsme si pro účel placení faktur museli sestavit směrnici, a to především ve vztahu k státu, který neplatí včas nejen v Německu, Francii, Itálii, ale i v České republice," zmínil prezident Kužel a pokračoval: "V českých podmínkách je totiž zcela běžné, že stát vypíše výběrové řízení a první platbu provede za 90, 100, 120 dní. Vítěz výběrového řízení tak zakázku financuje několik měsíců ze svého."

Podle HK ČR by však právě stát měl jít příkladem a své pohledávky platit nejdéle do 30 dnů. Pokud dojde k přijetí směrnice, jednoznačně půjde o významný krok vpřed v rámci boje proti druhotné platební neschopnosti, které směrnice sice nezamezí, ale jednoznačně ji sníží.

"Oceňuji kampaně Eurochambers a Evropské komise, které o výhodách směrnice informují v celé EU a ke kterým se veřejně připojila i HK ČR. S předsedou vlády ČR Petrem Nečasem budu řešit jednotlivé body této problematiky. Jsem velmi rád, že právě Petr Nečas při příležitosti setkání se zástupci HK ČR již minulý týden slíbil, že udělá vše proto, aby směrnice byla co nejdříve implementována, ideálně do 1. ledna 2014," zmínil závěrem Kužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…