Prima ZOOM: Modelky přecházejí na vědu – Ceny Neuron

07.11.2013 10:23

5. listopadu byly předány vědecké ceny Neuron pro rok 2013. Slavnostního večera v Profesním domě na Malostranském náměstí, jehož byla Prima ZOOM mediálním partnerem, se kromě předních českých i zahraničních vědců zúčastnilo překvapivě mnoho modelek.

Prima ZOOM: Modelky přecházejí na vědu – Ceny Neuron
Foto: TV Prima
Popisek: Moderátoři na předávání výročních cen nadačního fondu Neuron na podporu vědy

Výroční ceny nadačního fondu Neuron na podporu vědy byly uděleny za celoživotní dílo a v grantové soutěži mladým vědcům do 40 let v kategoriích matematika, medicína, ekonomie a letos nově také fyzika. Cenu za celoživotní přínos vědě převzal prof. Rudolf Zahradník. Pan Zahradník byl učitelem německé kancléřky Angely Merkelové, která mu nedávno osobně popřála k narozeninám a zaslala dopis, ve kterém fandí aktivitám fondu. Tento mecenášský způsob udílení cen je ojedinělý. Kromě hlavního mecenáše Karla Janečka se rodina podporovatelů fondu rozrostla o dva nové členy - Libora Winklera a Dalibora Dědka. Příští rok přibude nový mecenáš, který chce zatím zůstat utajen, ale díky němuž bude do portfolia oceněných zařazen také nový obor chemie. Kromě sošek a šeků v hodnotě 500 tisíc až 1 milionu Kč dostali ocenění také deštníky Prima ZOOM – symbolicky tak zastřešujeme vědu.

To, že věda je nejen potřebná, ale také in a zajímavá, dokazuje nejen krásná ředitelka nadačního fondu Monika Vondráková, ale i modelky, které zavítaly na galavečer. Kromě moderátorky akce Ivy Kubelkové dorazily Petra Němcová, Jana Doležalová, Táňa Kuchařová a další. Dříve se modelky zajímaly jen o fotbalisty a hokejisty, ale nyní přecházejí na vědce - že by byli sportovci tak zvaně out? Iva Kubelková oslňovala v krásných šatech a svou lásku k vědě dokázala polibkem britskému vědci Michaelu Londensboroughovi, který zanechal na jeho čele výrazný otisk. Michael je nejen úspěšný chemik, ale také showman, zdatně sekundoval Ivě při moderování. Hvězdou večera však byla 96letá paní Wichterlová, manželka známého českého vědce, který by se letos dožil 100 let. Paní Wichterlová překvapovala neuvěřitelnou vitalitou, bystrostí a jak sama přiznala, velmi fandí mladým.

Vystoupení finalistů mezinárodní soutěže v popularizaci vědy FameLab 2013 dokázalo, že věda může být také neuvěřitelně zábavná. Dr. Christopher See přednesl vtipné pojednání na téma líbání a jeho výhody a rizika z pohledu vědy. Jeho český kolega Petr Jan Juračka nezůstal pozadu a předvedl, jak díky vědeckým poznatkům studia motýlů v praxi aplikoval „Balení holek jako motýl“. Překvapením večera byl poetický přednes překladatele Martina Hilského na téma Shakespeare a věda. Příjemné vyznění večera podtrhla hudební vystoupení varhanisty Petra Hostinského a formace Two Voices. Na závěr mohli všichni využít nabídky různých míchaných drinků molekulárního baru Přírodovědecké fakulty UK.

Prostě krása a věda s Prima ZOOM!

Premiérový tematický blok Zázraky vědy a techniky můžete sledovat každou neděli na Prima ZOOM.
www.prima-zoom.cz

Laureáti Ceny Neuron za celoživotní dílo pro rok 2013:

• prof. Jiří Vítek, MD, Ph.D. (medicína)
• prof. Jan Vaňous, M.Phil., M.A., Ph.D. (ekonomie)
• prof. RNDr. Bedřich Velický, CSc. (fyzika)
• prof. RNDr. Vojtěch Rödl, CSc. (matematika)

Vítězové grantové soutěže pro rok 2013 (mladí vědci do 40 let):

• doc. František Štěpánek (medicína)
• Filip Pertold (ekonomie)
• ing. Michal Malinský (fyzika)
• RNDr. Jan Kalina a doc. Mgr. Michal Koucký (matematika)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…