Připomínky k zákonu o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

01.03.2015 8:36

Veřejná ochránkyně práv vznesla připomínky k návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek. Vychází přitom z poznatků z návštěv protialkoholních záchytných stanic.

Připomínky k zákonu o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Ochránkyně v připomínkách například upozorňuje, že zákon nepočítá s povinností poskytovatele zdravotních služeb vést centrální evidenci použití omezovacích prostředků. Tento požadavek přitom vznesl vůči Ministerstvu zdravotnictví už předchozí ombudsman JUDr. Pavel Varvařovský v souvislosti s návštěvami dětských psychiatrických nemocnic (2013) a ochránkyně sama zjistila porušování práv pacientů v souvislosti s použitím omezovacích prostředků v záchytných stanicích.

Centrální evidence umožní vnitřní i vnější kontrolu a chrání pacienty před zneužitím nástroje, který má být až krajní volbou omezení. V této souvislosti také ochránkyně upozorňuje, že Česká republika nemá žádný oficiální přehled používání omezovacích prostředků a také trendu jeho vývoje. Jednak je pak stát snadným terčem kritiky bez ohledu na její povahu, jednak není Ministerstvo zdravotnictví ani schopno referovat o tom, o jak rozsáhlé používání omezovacích prostředků jde.

Jedna z dalších připomínek ochránkyně k navrhované právní úpravě se týká i plateb za poskytnutou záchytnou službu a dopravu. Návrh totiž s žádnou regulací nepočítá, přestože je z praxe zřejmé, že se účtované úhrady záchytné služby v České republice liší i několikanásobně. Ochránkyně je přesvědčena, že by stanovení výše platby neměla být ponechána na libovůli vedení záchytné stanice. V právních předpisech by podle ní měla být zakotvena buď výše platby, nebo alespoň způsob jejího výpočtu, aby nedocházelo k neodůvodněným rozdílům mezi jednotlivými stanicemi.

Celé znění připomínek najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veřejný ochránce práv

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…