Příspěvek ČPZP pomáhá odhalit i bezpříznakový zelený zákal

07.12.2021 10:33 | Komerční článek

Glaukom, lidově zelený zákal, zpravidla probíhá bez příznaků a bez bolesti. Teprve v pozdějších fázích nemoci dochází k viditelným poruchám zraku, jako jsou výpadky zorného pole a pokles zrakové ostrosti. Pokud se tato oční choroba neléčí, může skončit úplnou slepotou. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) poskytuje příspěvek na preventivní vyšetření, které počínající problémy se zrakem dokáže odhalit.

Příspěvek ČPZP pomáhá odhalit i bezpříznakový zelený zákal
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Glaukom bohužel nejde vyléčit a změny, které v důsledku tohoto onemocnění nastanou, lze pouze zastavit. Většina pacientů nemá šanci jej rozpoznat sama. Glaukom odhalí oční lékař při vyšetření. Proto by měl každý člověk nad 40 let absolvovat alespoň jednou za dva roky preventivní oční vyšetření, jehož součástí je pátrání po prvotních příznacích glaukomu. ČPZP přispívá na vyšetření stavu oka na přístrojích OCT, HRT, a GDx, které zachytí případné problémy se zrakem hned v počátku.

„Příspěvek na vyšetření zrakového nervu ve výši 300 Kč, který máme dlouhodobě v nabídce preventivních programů, slouží k diagnostice a monitorování případných závažných očních onemocnění. Lze jím odhalit i zmíněný glaukom, který může vést až ke ztrátě zraku a byl v posledních 5 letech diagnostikován u 68 379 našich pojištěnců,“ uvádí tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Zájem o příspěvek k preventivnímu vyšetření zrakového nervu se každoročně zvyšoval až do roku 2020, kdy vlivem epidemie koronaviru klesl počet vyplacených příspěvků z téměř 12 tisíc v roce 2019 na 10 200 v roce 2020. Za posledních pět let jej využilo více než 45 tisíc pojištěnců ČPZP, která jim za uvedenou dobu přispěla částkou převyšující 13,3 milionu Kč.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

Léčba očních onemocnění stojí každoročně stále více prostředků z veřejného zdravotního pojištění. Bez započtení nákladů na úrazy oka a na popáleniny či poleptání oka dosáhly v loňském roce jen v ČPZP rekordních bezmála 681 milionů Kč. O rok dříve činily 633 milionů Kč, když v roce 2016 byly téměř půl miliardy Kč.

Nejčastější onemocnění zraku jsou poruchy refrakce a akomodace, jako je astigmatismus, presbyopie, krátkozrakost nebo dalekozrakost. „S některou formou této poruchy se podle našich dat v uplynulých pěti letech léčilo 493 440 pojištěnců, na které nám tato diagnóza byla vykázána,“ doplňuje mluvčí Mazurová. Zlepšit vidění lidem pomáhají dioptrické brýle nebo čočky, nebo laserová operace očí. I na tento zákrok přispívá z preventivních programů ČPZP. Výše příspěvku činí 1 000 Kč a ročně jej využije okolo dvou stovek zájemců, kteří jsou registrováni u třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…