Příspěvek na dentální hygienu je hit, další peníze budou začátkem března

11.02.2016 16:46

Obrovský zájem o nový příspěvek na dentální hygienu zaznamenává Všeobecná zdravotní pojišťovna. Od začátku roku o něj požádalo 23 340 klientů a pojišťovna jim vyplatila více než 19,3 milionu korun. Aby nemusela vyplácení příspěvku zastavit, navýšila VZP už jednou na konci ledna rozpočet na tento benefit. Z plánovaných šesti milionů se tak stalo 20 milionů korun. I tato částka však už byla téměř komplet vyčerpána. VZP proto nyní – ve snaze maximálně vyjít vstříc svým pojištěncům – plánuje další navýšení rozpočtu tak, aby mohl být oblíbený benefit proplácen co nejdéle.

Příspěvek na dentální hygienu je hit, další peníze budou začátkem března
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Průměrná výše příspěvku, který klienti VZP na dentální hygienu čerpají, činila od začátku roku 824 korun (maximální výše může být až 1 000 Kč). Každý pracovní den si ho zatím z poboček pojišťovny odneslo v průměru 729 lidí. Největší zájem byl ve středu 4. února, kdy celkem vyplacená částka přesáhla 1,5 milionu korun.

Nečekaně rychle rostoucí zájem s sebou bohužel v těchto dnech přináší pro žadatele drobné provozní komplikace. Navýšení rozpočtu musí schválit správní rada pojišťovny, jejíž jednání je naplánováno na 29. února. Dalším zájemcům proto bude možné příspěvek na dentální hygienu vyplatit až po tomto termínu. Nemusí se nicméně obávat, že by o peníze přišli – momentálně jde skutečně pouze o dočasný provozní problém a stačí, když si příspěvek přijdou vyzvednout až na začátku března.

Na jakou částku bude rozpočet na dentální hygienu správní radou navýšen, nelze předjímat. Management pojišťovny vypracuje do té doby analýzu účelnosti vyplácení příspěvku. Zároveň se pokusí konkretizovat doposud neověřené poznatky, podle nichž příspěvek mohl být v některých případech využíván v rozporu s pravidly stanovenými pro jeho čerpání. To vše může mít vliv na rozhodnutí správní rady, která má ve věci konečné slovo. V zájmu VZP každopádně je, aby žádaný benefit mohlo využít tolik jejích poctivých klientů, kolik ekonomické možnosti dovolí.

reklama

autor: VZP

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…