Pro kontroly a výměnu palivových souborů dnes ČEZ plánovaně odstaví druhý temelínský blok

18.08.2023 14:56 | Tisková zpráva

Kontroly bezpečnostních systémů, turbíny, 69 investičních akcí nebo výměna části palivových souborů. To jsou jen příklady nejdůležitějších prací během plánované odstávky druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Energetici blok od přenosové soustavy odpojí dnes večer. Celkově má ČEZ v plánu udělat téměř patnáct tisíc činností, na které předběžně naplánoval dva měsíce.

Pro kontroly a výměnu palivových souborů dnes ČEZ plánovaně odstaví druhý temelínský blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vlastní odpojení generátoru druhého bloku od přenosové soustavy plánují energetici na dnešní večer při přibližně třetinovém výkonu reaktoru. Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „Vyměníme 48 z celkových 163 palivových souborů, zkontrolujeme například bezpečnostní divize, hlavní cirkulační čerpadlo nebo systém předepnutí ochranné budovy kolem reaktoru. Podrobnou kontrolou projde i turbína,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí

Energetiky také čeká 69 investičních akcí, které jsou zaměřené na modernizaci a další posílení bezpečnosti elektrárny. Takovým příkladem bude modernizace řídicího systému budiče generátoru nebo modernizace důležitého bezpečnostního systém, který zajišťuje napájení záložních baterií.

Pro ČEZ jde o pátou z letošních šesti odstávek jaderných bloků. V minulém týdnu energetici připojili po dvouměsíční odstávce první blok Dukovan. Odstávky Temelína a Dukovan ČEZ koordinuje tak, aby jejich souběh byl minimální. „Je to důležité z hlediska přenosové soustavy i personálních kapacit dodavatelů, kteří většinou provádí stejné činnost na obou elektrárnách. I v tomto případě navazuje začátek odstávky temelínské dvojky a konec odstávky dukovanské jedničky,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

I s dodavateli se do temelínské odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o závěrečnou odstávku v Temelíně. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,3 terawatthodin elektřiny. Společně s elektrárnou Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 18. 8. 2023

První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1078 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 4 370 330 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1056 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 5 902 673 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …