Probační a mediační služba: Resocializační program „Náprava vztahů v rodině“ na Opavsku

24.08.2018 10:30

Na základě společného projektu Probační a mediační služby a Vězeňské služby ČR byl v roce 2016 spuštěn projekt „Křehká šance II“.

Probační a mediační služba: Resocializační program „Náprava vztahů v rodině“ na Opavsku
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Dílčí částí tohoto projektu je pilotní aktivita RRP – Rozvoj restorativní praxe fungující mimo jiné i v regionu Opavska, kterou zde zaštiťuje koordinátorka Mgr. Barbora Leskova, DiS. Aktivita vychází ze specifických potřeb dané lokality a příslušné věznice. Jejím cílem je podpora komunikace mezi všemi, kteří se podílejí na návratu pachatele na svobodu - od samotného pachatele, jeho rodiny až po příslušnou komunitu.

V počátcích aktivity bylo nezbytné zmapovat potřeby regionu v návaznosti na práci s odsouzenými a propuštěným z výkonu trestu, ze kterých vyplynula potřeba práce s odsouzenými ve smyslu udržení a zachování dobrých rodinných vztahů. Toto téma se prolínalo při jednotlivých diskuzích se zaměstnanci věznice, pracovníky Probační a mediační služby i sociálními kurátory. Samotná rodina, dobré a vyjasněné vztahy mezi odsouzeným a jejími členy jsou velmi důležité pro návrat z výkonu trestu, pro další práci v rámci zkušební doby, pro pocit klidu a částečně také bezpečí rodičů, partnerů odsouzeného.

Myšlenka možné spolupráce s organizací EUROTOPIA.CZ, o.p.s. v Opavě vzešla již při jednání s ředitelem věznice a vedoucím výkonu trestu Věznice a ÚPVZD Opava v lednu. Organizace je specifická zejména tím, že má zkušenosti a dlouholetou praxi. Rovněž poskytuje služby různým skupinám obyvatel, rodinnou i individuální péči. Ve spolupráci s PMS realizuje resocializační programy, a navíc má své působiště na Opavsku, Krnovsku, Bruntálsku a nyní i Jesenicku.

Po sérii úvodních setkání byla nastíněna některá témata, která se pracovně nazvala „Mediace mezi odsouzeným a jeho rodinou“. První beseda s odsouzenými proběhla v prostorách věznice v únoru tohoto roku. Během besedy byly odsouzeným ženám a mužům vysvětleny možnosti spolupráce a objasněny nabízené služby. V současnosti jsou do projektu s konečným  názvem „Náprava vztahů v rodině" zapojeni celkem 4 odsouzení a ostatní se postupně přidávají. Další práce bude nyní záviset na množství osob ve výkonu trestu, které budou potřebovat radu, pomoc či podporu v problematice rodinných vztahů. Služba je dostupná i pro rodiny odsouzených, kteří ji mohou sami aktivně vyhledat a využívat, a to samostatně nebo na doporučení probačních pracovníků, sociálního kurátora, pracovníků sociálních služeb.

O širší povědomí nabízené služby se zasazuje také koordinátorka RRP – Rozvoj restorativní praxe Barbora Lesková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…