Probační a mediační služba loni pomohla přes 6700 obětem trestných činů

24.02.2017 16:17

Probační a mediační služba (PMS) v roce 2016 spolupracovala s 6719 oběťmi trestných činů, z toho s 513 zvlášť zranitelnými – seniory, zdravotně postiženými osobami či mládeží.

Probační a mediační služba loni pomohla přes 6700 obětem trestných činů
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Od srpna 2013, kdy vstoupil v účinnost zákon o obětech trestných činů, PMS pomohla 18.560 obětem trestných činů. Při příležitosti dnešního Evropského dne obětí trestných činů to uvedla ředitelky Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

„Při práci s obětí trestného činu se naši lidé snaží o její aktivní zapojení do trestního řízení a do řešení následků trestného činu. Děláme všechno pro to, aby oběť nebyla v trestním řízení degradována jako v minulosti na pouhý důkazní prostředek, ale aby byla respektována a naplňována její práva a potřeby, s čímž jí pomáháme,“ uvedla Matoušková.

Zhruba v 90 procentech pomáhají probační úředníci obětem z řad dospělých, v pěti procentech seniorům, ve dvou až třech procentech dětem a mladistvým. „Jde o velice citlivou práci a naši lidé procházejí speciálními školeními. Na oběti nehledí jen optikou způsobené újmy, ale zejména následku. I malá újma může mít podle našich zkušeností velké následky,“ doplnila Matoušková.

Probační a mediační služba nabízí základní pomoc obětem na 74 středicích a dvou detašovaných pracovištích napříč republikou. Díky projektové činnosti, resp. projektu Proč zrovna já? II fungují specializovaní poradci PMS i v dalších 55 lokalitách. Pomoc obětem je tak dostupná v každém okresním městě ČR a zájemci o služby PMS si mohou adresu a podrobnosti dohledat na webových stránkách pmscr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…