Probační a mediační služba si připomíná Evropský den obětí trestného činu

22.02.2015 20:39

Před 25 lety (22. února 1990) byla ve Velké Británii podepsaná Charta práv obětí. Probační a mediační služba (PMS) již třetím rokem organizuje projekt „Proč zrovna já?“, který ve více než 40 poradnách po celé České republice podporuje a pomáhá obětem při vyrovnání se s touto těžkou životní situací. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu.

Probační a mediační služba si připomíná Evropský den obětí trestného činu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Již třetím rokem se denně obrací na poradny PMS oběti trestného činu. Služeb poraden PMS od spuštění projektu do současnosti využilo již přes 4 000 klientů a poradci poskytli více než 8 000 konzultací. Do poraden si pro pomoc a poradenství přichází ze dvou třetin ženy. 31 % jsou oběti majetkové kriminality, 26 % se stalo obětí násilné trestné činnosti. Lidé si do poraden více než v polovině případů chodí pro právní informace, často si totiž nejsou jisti svými právy a nemají jasnou představu, co trestní řízení obnáší. Ve čtvrtině případů poradci poskytli psychosociální podporu, ve smyslu sdílení příběhu a ventilace pocitů klientů.  „O pomoc může požádat kdokoli, kdo se cítí jako oběť, nehledě na to, zda se trestný čin stal, či zda byl dopaden pachatel,“ připomíná vedoucí projektu a zástupkyně ředitelky PMS Jana Libíčková.

PMS při své práci s oběťmi uplatňuje principy zákona o obětech trestných činů, který je již druhým rokem v účinnosti a který obětem trestné činnosti významně posiluje jejich práva. „Myslím, že zákon je dostačující. Zatím se neukázalo, že by potřeboval nějak novelizovat. V tuto chvíli běží dobře,“ hodnotí zákon vedoucí projektu a zástupkyně ředitelky PMS Jana Libíčková.

Veškerá činnost poraden PMS je naprosto bezplatná a anonymní, kontaktní údaje na pobočky jsou k nalezení na www.restorativnijustice.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…