Probační a mediační služba veřejnosti představí metodu mediace coby způsob smírného řešení sporů

17.10.2017 13:20

Probační a mediační služba chystá při příležitosti mezinárodního Dne řešení konfliktů (Conflict Resolution Day) sérii akcí s názvem Dny mediace, na kterých veřejnosti představí mediaci jako způsob smírného řešení sporů.

Probační a mediační služba veřejnosti představí metodu mediace coby způsob smírného řešení sporů
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Mezinárodní Den řešení konfliktů letos připadá na 19. října: PMS uspořádá své akce zaměřené na představení mediace především v trestním, ale i civilním řízení v týdnu od 16. do 20. října 2017, a to celkem na 13 místech napříč Českou republikou včetně Prahy, Plzně, Chomutova či Olomouce.

Mediace, která se jako alternativní způsob řešení sporů začala uplatňovat v Severní Americe v druhé polovině minulého století, se využívá v trestním i civilním právu. Řeší se jí mimosoudně trestný čin a jeho následek (tedy konflikt mezi pachatelem a obětí). V občanském právu se využívá například při hledání dohody během rozvodu mezi manželi, sporu o děti a v další životních situacích.

Mediace poskytovaná Probační a mediační službou je mediací v trestním právu, je bezplatná a založená na souhlasu obou stran. Mediace je provázaná s trestním řízením a její výsledky jsou v něm také zohledněny. „Letos jsme do konce září zprostředkovali 473 mediaci,“ uvedla ředitelka PMS Andrea Matoušková. Šance na dohodu při řešení sporu prostřednictvím mediace je podle ní vysoká. Z počtu všech mediací v rámci PMS končí kolem 90 procent dohodou.

Mediaci vede odborník na řešení konfliktů – mediátor, který jednání řídí, zachovává vyvážený přístup k oběma stranám a napomáhá nalézt řešení, nejen v oblasti náhrady škody, ale i co do vysvětlení, proč k trestnému činu došlo. „Poškozenému mediace nabízí možnost pochopení situace, okolností a zvyšuje pravděpodobnost rychlé náhrady škody. Obviněnému umožňuje vyjádření omluvy poškozenému, vysvětlení svého jednání a odčinění důsledků spáchaného trestného činu,“ doplnila Matoušková

Probační a mediační služba představí mediaci prostřednictvím besed, prezentací, filmových a dalších materiálů ve 13 městech. V Olomouci Den mediace organizuje za podpory PMS Právnická fakulty Univerzity Palackého.

O podrobnostech jednotlivých se informujte u konkrétní pobočky, jejíž kontaktní údaje jsou uvedeny na webu pmscr.cz. Obecné dotazy prosím směřujte na tiskové oddělení PMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …