Prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, Ph.D., vyznamenána Cenou Jihomoravského kraje

15.11.2016 15:36

Cenu Jihomoravského kraje za přínos v oblasti vědy udělilo Zastupitelstvo Jihomoravského kraje prof. Šárce Pospíšilové z Centra molekulární biologie a genové terapie Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno a LF MU a Centra Molekulární medicíny CEITEC MU.

Prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, Ph.D., vyznamenána Cenou Jihomoravského kraje
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Cena byla udělena za rozvoj výzkumu v oblasti molekulární hematologie, onkologie a lékařské genomiky. Laureátka ocenění převzala z rukou hejtmana 12. listopadu 2016 při slavnostním ceremoniálu na zámku Slavkov.

Prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, Ph.D.,vystudovala Masarykovu univerzitu v Brně v oboru molekulární biologie a genetika a po několika zahraničních odborných stážích začala od roku 2003 pracovat ve Fakultní nemocnici Brno, kde se stala vedoucí Centra molekulární biologie a genové terapie. Následně začala působit také na Masarykově univerzitě, kde se od počátku významně podílela na přípravách a vzniku Středoevropského technologického institutu CEITEC, ve kterém se stala vedoucí jednoho z výzkumných center: Centra molekulární medicíny. Profesorka Pospíšilová vybudovala vědecký tým zabývající se nádorovou genomikou, který zavedl řadu nových metod pro detailní analýzy nádorových buněk. Zaměřila se zejména na oblast leukémií a dosáhla řady ojedinělých úspěchů nejen v oblasti vědeckého poznání těchto onemocnění, ale také se významně zasloužila o rychlé uplatnění nových vědeckých poznatků v klinické praxi.

Profesorka Pospíšilová je autorkou nebo spoluautorkou 130 vědeckých článků, které byly již více než 1600x citovány. Podílela se na vzniku 5 patentů na nové diagnostické metody, z nichž většina je již zavedena v klinické praxi. Kromě toho se dále věnuje výuce studentů na Lékařské a Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Za svoji vědeckou práci profesorka Pospíšilová již dvakrát obdržela Cenu ministra zdravotnictví za výzkum a vývoj, Cenu předsednictva české lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, taktéž dvakrát Cenu Ligy proti rakovině a další ocenění.

Vědecké výsledky profesorky Pospíšilové s významnými přesahy do medicíny jsou příkladem ideálního propojení základního vědeckého výzkumu s praxí. Svědčí o její dlouholeté systematické práci s výraznými mezinárodními úspěchy, které vynikajícím způsobem reprezentují Jihomoravský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…