Prohlášení MZV k teroristickým útokům v Paříži

14.11.2015 13:48

Ministerstvo zahraničních věcí odsuzuje sérii brutálních teroristických útoků na civilisty, které se odehrály v noci 13. listopadu na několika veřejných místech v Paříži. Plně podporujeme francouzskou vládu a opatření, které přijala pro řešení této otřesné a tragické události.

Prohlášení MZV k teroristickým útokům v Paříži
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Vyjadřujeme nejhlubší soustrast rodinám všech obětí a jsme šokováni i počtem zraněných. Francie je kolébkou demokracie a blízkým přítelem. Česká republika je ve chvíli  její další těžké zkoušky plně na straně Francie a hodnot, které zosobňuje.

V souvislosti s útoky byl v zemi vyhlášen stav nouze a zavedeny systematické kontroly na všech hraničních přechodech (občané ČR mohou do země i nadále cestovat s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem). Letiště zůstávají v provozu a zajištěno je i železniční spojení. Byla zrušena veřejná shromáždění a uzavřeny školy a muzea a  odvolány koncerty a jiné veřejné akce. Pařížská prefektura doporučuje občanům v nejbližších hodinách, aby vycházeli ven pouze v případně nutnosti.

Francouzské úřady zatím nepotvrdily, že by mezi oběťmi byli i čeští občané. Ministerstvo zahraničních věcí je nadále v kontaktu s francouzskými úřady, situaci pozorně sleduje a vyhodnocuje.

Občané ČR, kteří potřebují pomoc v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, mohou kontaktovat diplomatickou pohotovostní službu Velvyslanectví ČR v Paříži (+33 607 764 394) nebo ministerstva (+420 224 181 111).

Občanům ČR, kteří se v Paříži nacházejí, doporučujeme dbát maximální opatrnosti, vyhýbat se jakýmkoliv místům s větší koncentrací osob a důsledně se řídit všemi pokyny bezpečnostních orgánů.

Občané ČR, kteří se zaregistrovali do databáze DROZD, budou pravidelně kontaktováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…