Projekt Chvíle pro Senát chce podpořit demokracii v nadcházejících volbách

27.09.2018 17:31

Občanské iniciativy Společně to dáme, Mantinely demokracie a Milion chvilek pro demokracii přichází se společným projektem. Na webu Chvíle pro Senát vytvořily přehled informací o všech kandidátech z 27 volebních obvodů.

Projekt Chvíle pro Senát chce podpořit demokracii v nadcházejících volbách
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Důraz přitom kladou na postoje kandidátů k demokratickým principům, kroky k podpoře demokracie a další veřejně prospěšné aktivity. Současně však upozorňují i na kontroverzní kroky kandidátů, které zpochybňují demokratické hodnoty, právní stát a lidská práva a svobody.

Tři prodemokratické iniciativy připravily pro senátní volby projekt Chvíle pro Senát. Ten sdružuje klíčové informace o všech kandidátech ve 27 obvodech. “Senát je pojistkou zachování demokratického systému v této nejisté době. Přitom o postojích kandidátů k demokratickým principům toho často v kampaních moc neslyšíme,“ řekl Michal Majzner z iniciativy Společně to dáme.

Web www.chvileprosenat.cz předkládá souhrn důležitých informací, které by měli voliči vidět a zvážit. “Dozvědět se mohou zejména, zda kandidát veřejně podporuje demokratické hodnoty či se věnuje jiným veřejně prospěšným aktivitám, ať už se jedná o charitativní projekty či třeba podporu kultury. Uvádíme ovšem i kontroverzní kroky, které budí pochybnosti o jeho postoji k demokracii a základním lidským právům,” přibližuje Mikuláš Minář z iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

Kandidáti se mohou zavázat občanům k podpoře demokracie

Zástupci výzvy Mantinely demokracie současně připravili Závazek k ochraně demokratických hodnot, k němuž se kandidáti mohou připojit podpisem. “Dokument shrnuje základní možnosti senátora, které může využít k ochraně demokratických principů a základních lidských práv. V rámci projektu Chvíle pro Senát nyní vyzýváme občany, aby oslovili kandidáty s tímto závazkem a ptali se na jejich podporu,” dodává Lukáš Kraus z výzvy Mantinely demokracie.

Nový projekt připravily iniciativy Společně to dáme, Mantinely demokracie a Milion chvilek pro demokracii, ke které se přihlásilo již přes 265 000 lidí. Na jeho vzniku se podílely desítky dobrovolníků z celého Česka. Autoři medailonky kandidátů průběžně aktualizují. Případné připomínky k obsahu pak mohou občané i kandidáti zasílat na e-mail ZDE.

Co se dosud projektu Chvíle pro Senát podařilo:

  • Na webu www.chvileprosenat.cz lze přehledně najít rešerše ke všem 236 kandidátům
  • Tisíce lidí navštívilo hlavní stránku projektu
  • Projekt podpořil krátkým videem organizátor projektů Paměť národa Mikuláš Kroupa a také profesor Jan Sokol.
  • 40 kandidujících osobností využilo možnost doplnit o sobě informace pro web Chvíle pro Senát.
  • 18 kandidujících osobností se již přihlásilo k Závazku k ochraně demokratických hodnot

Co stále probíhá:

  • Občané oslovují kandidáty se Závazkem k ochraně demokratických hodnot
  • Dobrovolníci se také mohou přihlásit do 27 diskusních skupin, kde mohou organizovat své aktivity v jednotlivých volebních obvodech

Michal Majzner, Společně to dáme
Lukáš Kraus, Mantinely demokracie
Mikuláš Minář, Milion chvilek pro demokracii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…