Prožijte letní noci s netopýry

06.08.2012 9:15

I v letošním roce se od poloviny srpna do září uskuteční na mnoha místech ČR tzv. Mezinárodní (dříve Evropská) noc pro netopýry. Akce koordinované Českou společností pro ochranu netopýrů jsou určené široké veřejnosti, která má díky bohatému programu možnost dozvědět se mnoho zajímavých informací o životě netopýrů, jejich výzkumu a ochraně.

Prožijte letní noci s netopýry
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Letos se netopýří noci konají již pošestnácté. Původně evropská akce, kterou každoročně vyhlašuje sekretariát o ochraně netopýrů v Evropě (zkratka EUROBATS), se díky dvouleté kampani k Roku netopýra rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou. "Cílem této osvětové akce je přiblížit lidem tyto tajemné a zajímavé živočichy, vysvětlit jejich význam v přírodě a také upozornit na to, co netopýry ohrožuje a jak jim lidé mohou pomoci. Řada našich druhů netopýrů je například vázána na úkryty v nejrůznějších lidských stavbách, zejména budovách, a spolupráce s veřejností je proto pro zajištění jejich ochrany zcela zásadní", vysvětluje Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů, koordinátor akce v ČR.

Součástí programu většiny připravených akcí jsou nejen přednášky, promítání dokumentárních filmů či výstavy, ale také ukázky metod výzkumu netopýrů, zejména jejich odchyty do sítí a pozorování pomocí ultrazvukových detektorů. Organizátoři proto vybíra! jí lokality, která jsou atraktivní nejen pro návštěvníky, ale také pro netopýry, kteří zde nacházejí své letní i zimní úkryty či lovecká stanoviště. Bývají to většinou areály hradů, zámků, okolí jeskyní, ale třeba také hráze rybníků. "Na většině akcí si lidé mohou prohlédnout netopýry skutečně úplně zblízka. Jde jednak přímo o zvířata odchycená na místě, ale často k tomu využíváme i ochočené trvale handicapované netopýry, kteří jsou zvyklí na kontakt s člověkem a dají se bez problémů hladit nebo krmit. Tradičně nechybí ani hry, soutěže a další doprovodný program pro děti," dodává Horáček.

Netopýří noci se každým rokem těší velkému zájmu ze strany veřejnosti, proto se neustále zvyšuje počet míst jejich konání. Akce také probíhají ve více termínech, aby mohly být dostatečně personálně zajištěny. V roce 2012 se od poloviny srpna do konce září uskuteční celkem 39 Nocí pro netopýry, jejich přehled najdou zájemci na internetových stránkách www.ceson.org. S sebou doporučují o! rganizátoři nezapomenout baterku a pohodlné oblečení do přírod! y a případného večerního chladu.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…