Průzkum 3E: I přes nespokojenost dodavatele energie neměníme

07.09.2014 20:42 | Zprávy

Nedostatek času, lenost či nepřehlednost informací – to jsou jen některé důvody, které brání českým zákazníkům ve změně dodavatele elektřiny a plynu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti NMS pro alternativního dodavatele energií Europe Easy Energy. Celkově uvažuje o změně dodavatele 14 % Čechů, pro které je hlavní motivací ke zrušení smlouvy zvýšení ceny u stávajícího dodavatele.

Průzkum 3E: I přes nespokojenost dodavatele energie neměníme
Foto: Europe Easy Energy
Popisek: Europe Easy Energy

„Zarážející byl pro nás fakt, že desetina dotázaných, která v minulosti změnila dodavatele, byla k podpisu donucena nátlakem prodejce. Další 2 % respondentů uvedli, že byli podvedeni falešným obchodníkem. Je tak stále důležitější, aby si lidé dávali velmi dobrý pozor na to, co podepisují a jakou nabídku a od koho akceptují,“ říká Zdeněk Mařík, energetický poradce Europe Easy Energy.

Nejčastější důvody ke změně

Nejčastějším spouštěčem změny dodavatele je cena – buď navýšení stávající ceny, nebo objevení levnější nabídky konkurence. Pro 14 % respondentů byl konkrétním impulsem kontakt ze strany konkurenčního dodavatele. Častým důvodem ke změně byla také nespokojenost s jednáním stávajícího dodavatele.

„Nikdy jsem se nemohla dovolat na zákaznické centrum, chodilo mi pozdě vyúčtování, zaměstnanci byli arogantní,“ uvedla například paní Markéta B.

Zdroje informací o dodavatelích

Více než třetina respondentů, kteří změnili dodavatele energií, se o novém dodavateli dozvěděla díky oslovení prodejcem.

Odkud a kam zákazníci nejčastěji přecházejí

Elektřina

• 32 % respondentů, kteří změnili dodavatele, opustilo ČEZ – z toho 11 % zamířilo k RWE
• Na druhém místě se s odlivem 15 % klientů umístil E.ON
• Za nového dodavatele elektřiny si lidé nejčastěji vybírají RWE (17 %), dále pak Bohemia Energy entity (16 %)

Plyn

• 47 % zákazníků, kteří v minulosti měnili dodavatele, odešlo od RWE – z toho 19 % k ČEZ
• Do ČEZu celkem zamířilo 23 % respondentů, 16 % si za nového dodavatele zvolilo E.ON

Společnost Bohemia Energy entity by za svého dodavatele energií nikdy nechtělo 21 % dotázaných. Důvodem je především nekorektní jednání a nedůvěryhodnost společnosti. Za nedůvěryhodného dodavatele se špatnými referencemi je označován také Centropol Energy, kam by nikdy nepřešlo 14 % respondentů. Lidé by naopak v případě změny dodavatele nejvíce uvažovali o velkých a známých firmách, jakými jsou RWE a ČEZ.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…