Průzkum 3E: I přes nespokojenost dodavatele energie neměníme

07.09.2014 20:42

Nedostatek času, lenost či nepřehlednost informací – to jsou jen některé důvody, které brání českým zákazníkům ve změně dodavatele elektřiny a plynu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti NMS pro alternativního dodavatele energií Europe Easy Energy. Celkově uvažuje o změně dodavatele 14 % Čechů, pro které je hlavní motivací ke zrušení smlouvy zvýšení ceny u stávajícího dodavatele.

Průzkum 3E: I přes nespokojenost dodavatele energie neměníme
Foto: Europe Easy Energy
Popisek: Europe Easy Energy

„Zarážející byl pro nás fakt, že desetina dotázaných, která v minulosti změnila dodavatele, byla k podpisu donucena nátlakem prodejce. Další 2 % respondentů uvedli, že byli podvedeni falešným obchodníkem. Je tak stále důležitější, aby si lidé dávali velmi dobrý pozor na to, co podepisují a jakou nabídku a od koho akceptují,“ říká Zdeněk Mařík, energetický poradce Europe Easy Energy.

Nejčastější důvody ke změně

Nejčastějším spouštěčem změny dodavatele je cena – buď navýšení stávající ceny, nebo objevení levnější nabídky konkurence. Pro 14 % respondentů byl konkrétním impulsem kontakt ze strany konkurenčního dodavatele. Častým důvodem ke změně byla také nespokojenost s jednáním stávajícího dodavatele.

„Nikdy jsem se nemohla dovolat na zákaznické centrum, chodilo mi pozdě vyúčtování, zaměstnanci byli arogantní,“ uvedla například paní Markéta B.

Zdroje informací o dodavatelích

Více než třetina respondentů, kteří změnili dodavatele energií, se o novém dodavateli dozvěděla díky oslovení prodejcem.

Odkud a kam zákazníci nejčastěji přecházejí

Elektřina

• 32 % respondentů, kteří změnili dodavatele, opustilo ČEZ – z toho 11 % zamířilo k RWE
• Na druhém místě se s odlivem 15 % klientů umístil E.ON
• Za nového dodavatele elektřiny si lidé nejčastěji vybírají RWE (17 %), dále pak Bohemia Energy entity (16 %)

Plyn

• 47 % zákazníků, kteří v minulosti měnili dodavatele, odešlo od RWE – z toho 19 % k ČEZ
• Do ČEZu celkem zamířilo 23 % respondentů, 16 % si za nového dodavatele zvolilo E.ON

Společnost Bohemia Energy entity by za svého dodavatele energií nikdy nechtělo 21 % dotázaných. Důvodem je především nekorektní jednání a nedůvěryhodnost společnosti. Za nedůvěryhodného dodavatele se špatnými referencemi je označován také Centropol Energy, kam by nikdy nepřešlo 14 % respondentů. Lidé by naopak v případě změny dodavatele nejvíce uvažovali o velkých a známých firmách, jakými jsou RWE a ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…