Průzkum Ipsos: Podle Evropanů je brexit špatným rozhodnutím pro Velkou Británii i pro Unii

04.08.2016 17:10

Z výzkumu agentury Ipsos v 16 zemích vyplývá, že občané vybraných zemí EU se shodují na tom, že je Brexit špatným rozhodnutím pro EU (58 %) a pro Velkou Británii (55 %). 50 % populace zemí EU zahrnutých ve výzkumu má obavy z důsledků Brexitu pro jejich vlastní zemi, nejvíce pak Poláci, konkrétně 58 % z nich. Podobný výzkum na důsledky Brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z EU, realizoval Ipsos i v České republice. Dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny, že bude mít Brexit negativní dopad na EU. 44 % populace očekává negativní dopad na ČR, 10 % pozitivní dopad a 46 % žádný dopad Brexitu neočekává.

Průzkum Ipsos: Podle Evropanů je brexit špatným rozhodnutím pro Velkou Británii i pro Unii
Foto: Ipsos
Popisek: Ipsos

Výsledky průzkumu v České republice komentuje Michal Kormaňák, analytik společnosti Ipsos: „Česká společnost je v pohledu na Brexit rozdělena na dva přibližně stejné tábory. 37 % české populace vnímá Brexit negativně a 35 % naopak pozitivně. Tato čísla jsou zajímavá hlavně v kontextu toho, že dvě třetiny populace předpokládají negativní dopad Brexitu na EU.“

Méně znepokojení Brexitem jsou lidé v zemích mimo EU, 54 % procent Rusů si myslí, že je Brexit správným rozhodnutím pro Velkou Británii. Rusové jsou tak dokonce optimističtější než samotní Britové, u kterých je o správnosti tohoto rozhodnutí přesvědčeno pouze 38 % obyvatel. 53 % populace ve zkoumaných evropských zemích EU si myslí, že bude mít Brexit negativní vliv na ekonomiku EU. 54 % pak je názoru, že bude díky Brexitu EU slabší a 47 % se obává oslabení vlivu EU ve světě.

Velkým tématem Brexitu je i možnost odchodu dalších zemí, tady spuštění tzv. domino efektu. Odchodu dalších zemí z EU se obává 41 % občanů EU zastoupených ve výzkumu, což je přibližně dvakrát více než těch, kteří si myslí, že Brexit žádnou další vlnu odchodu nezpůsobí. Zajímavé je, že samotní Britové jsou o možném odchodu dalších zemí přesvědčeni výrazně více (60 %).

Informace o výzkumu:

Výzkum Ipsos Global @dvisor se uskutečnil v Belgii, Francii, Velké Británii, Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku, Španělsko, Švédsku, Kanadě, Spojených státech amerických, Japonsku, Rusku, Indii, Austrálii a Jihoafrické republice. Cílovou skupinou byla dospělá populace ve věku 18-64 let v USA a Kanadě a 16-64 let ve zbytku zemí. Výzkum byl realizován mezi 24.6. - 8. 7. 2016 a celkem se ho v 16 zemích zúčastnilo 12 525 respondentů a ve všech zemích byl realizován pomocí Ipsos online panelu.

Výsledky výzkumu jsou k dispozici zde:

http://www.ipsos.com/brexit-reaction-what-are-consequences-uk-leaving-eu

Výzkum v České republice byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let. Celkem se ho zúčastnilo 586 respondentů a konal se ve dnech 24. - 28. 6. 2016 pomocí online panelu Populace.cz.

Informace o Ipsos

Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 87 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos Connect, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Více na www.ipsos.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…