Průzkum: Kdo by měl kandidovat na prezidenta

03.09.2015 11:23

Miloši Zemanovi by v příštích volbách dala hlas třetina oprávněných voličů. Jako možné uchazeče o prezidentský úřad ve volbách 2018 lidé navrhují hlavně minulé kandidáty, z dalších osobností je nejčastěji jmenován Andrej Babiš.

Průzkum: Kdo by měl kandidovat na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Údaje pocházejí z výzkumu, který proběhl technikou osobních interview ve dnech 13.–23. 8. 2015 na reprezentativním vzorku 924 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Zadavatelem výzkumu je ppm factum research.

V souvislosti s aktuálním poločasem funkčního období prezidenta republiky se společnost ppm factum research ve svém posledním výzkumu zaměřila i na příští prezidentské volby, a to s ohledem na diskuse o možné opětovné kandidatuře Miloše Zemana a o jménech potenciálních adeptů na prezidentský úřad.

Na otázku, zda by Miloši Zemanovi – pokud by kandidoval – dali v příštích volbách svůj hlas, reaguje třetina občanů (33 %) kladně, 56 % záporně a 11 % neví, zda by ho volilo. Na základě této kvantifikace lze soudit, že Miloš Zeman si v zásadě udržuje svůj okruh příznivců v rozsahu, v jakém byl zvolen ve 2. kole prezidentských voleb – tehdy mu dalo hlas 32 % všech oprávněných voličů. Tento okruh se pochopitelně rekrutuje především z těch občanů, kteří Zemana volili v roce 2013 v prvním kole (z nich by mu v příštích volbách dalo hlas, rozhodně nebo spíše, 80 %) nebo mu dali hlas v kole druhém (z nich by současného prezidenta volilo 70 %). Určitý počet hlasů by mohl získat i od lidí, kteří se minule 2. kola neúčastnili – 17 % z nich by ho rozhodně nebo spíše volilo. Z tábora těch, kteří hlasovali pro K. Schwarzenberga, by Zemanovi dalo hlas jen 5 %.

Prezident 1.PNG

Mezi častější příznivce Miloše Zemana patří lidé s nižším hrubým příjmem domácnosti a zejména vyšší věkové skupiny. Zatímco mezi mladšími občany ve věku do 44 let by současnému prezidentovi dal svůj hlas, rozhodně nebo spíše, asi každý pátý, mezi 45-59letými je to dvojnásobný podíl a mezi seniory od 60 let by ho volil každý druhý.

Prezident 2.PNG

Z hlediska volebních preferencí patří do okruhu potenciálních voličů Miloše Zemana častěji příznivci KSČM (60 % z nich by mu dalo hlas) a ČSSD (58 %). V elektorátech dalších stran je Zemanova podpora zřetelně nižší. Mezi stoupenci KDU-ČSL by ho volilo 36 %, ANO – 27 %, ODS – 12 %, TOP 09/STAN – 9 %. (Údaje za příznivce ODS a KDU-ČSL jsou vzhledem k jejich nízkému zastoupení ve výběrovém souboru pouze orientační.)

Respondenti měli uvést také osobnosti, které by podle nich měly kandidovat v příštích prezidentských volbách a kterým by dokázali dát hlas. Kromě současného prezidenta lidé uvádějí A. Babiše (7 %), J. Fischera (6 %), dále K. Schwarzenberga, J. Dienstbiera, T. Okamuru atd. – blíže viz následující graf. Obecně lze konstatovat, že v odpovědích respondentů se objevují hlavně jména bývalých prezidentských kandidátů. Výjimkou je již jmenovaný Andrej Babiš, dále se 3 % premiér Bohuslav Sobotka a s četnostmi okolo 1 % další osobnosti, které se objevují v mediálních diskusích o příštích kandidátech: Tomáš Halík a Zdeněk Škromach.

Podpora minulých prezidentských kandidátů se rekrutuje zejména z okruhů lidí, kteří je volili před půldruhým rokem. Andreje Babiše jmenovali častěji ti občané, kteří tehdy v 1. kole dali hlas Janu Fischerovi (16 % z nich) a ve druhém kole Karlu Schwarzenbergovi (11 %).

Lidé, kteří minule ve 2. kole volili M. Zemana, nyní nejčastěji jmenují jako „svého kandidáta“ opět současného prezidenta (23 % z nich), dále J. Fischera (9 %), A. Babiše (7 %), J. Dienstbiera (5 %) a T. Okamuru (4 %). Ti, kteří hlasovali pro K. Schwarzenberga, uvádějí opět jeho (13 %), dále A. Babiše (11 %), J. Fischera (6 %), J. Dienstbiera (5 %), T. Fischerovou a T. Okamuru (po 4 %). Vezmeme-li v úvahu, že K. Schwarzenberg velmi pravděpodobně příště kandidovat nebude, je zatím největším „favoritem“ jeho bývalých příznivců Andrej Babiš.

Pokud jde o souvislost jmen možných kandidátů se stranickými preferencemi, není překvapením, že M. Zemana výrazně častěji než ostatní uváděli příznivci ČSSD (21 %) a KSČM (22 %), A. Babiše stoupenci hnutí ANO (24 %).

Prezident 3.PNG

Pozn.: 51 % respondentů nedokázalo uvést žádné jméno možného kandidáta.

Prezident 4.PNG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…