První čtvrtletí ve znamení rekordního přebytku obchodní bilance

07.05.2013 9:25

Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v letošním březnu meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 7,1 % a dovoz o 6,5 %. Obchodní bilance skončila aktivem 32,3 mld. Kč, které bylo meziročně o 4,1 mld. Kč nižší.

První čtvrtletí ve znamení rekordního přebytku obchodní bilance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V prvním kvartále letošního roku tak zahraniční obchod vykázal rekordní přebytek. Ten byl v loňském roce 94,6 mld. korun, letos se už vyšplhal o 1,4 mld. korun výš na 96 mld. Na první pohled pozitivní čísla však skrývají fakt, že rekordní přebytek obchodní bilance je více dílem výraznějšího poklesu dovozu než růstu vývozu.

Na březnovém výrazném propadu exportu se značnou měrou podepsalo další zhoršení v oblasti vývozu automobilů a dalších dopravních prostředků. V meziročním srovnání došlo v tomto segmentu k poklesu o více než 11 %, což, vyjádřeno objemem, představuje snížení o 18 mld. korun.   V tomto směru nelze očekávat v nejbližších měsících změnu trendu. Aktuální situace také kopíruje predikci Indexu Asociace exportérů, která očekává další pokles s tím, že k obratu směrem k lepším číslům a povzbuzení českého exportu mohlo dojít až v letních měsících.

Jiří F. Grund
předseda Asociace exportérů

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…