ŘSD: Od června mohou řidiči v Jihlavském tunelu využít navigaci

09.06.2018 14:10

Ředitelství silnic a dálnic provedlo společně s Waze CZ komunitou a společností Waze první instalaci Waze Beacons (majáků) v celém profilu Jihlavského silničního tunelu. Instalace proběhla 26. 5. 2018 a majáky byly zařazeny do reálného provozu v navigaci Waze pro všechny její uživatele 30. 5. 2018.

ŘSD: Od června mohou řidiči v Jihlavském tunelu využít navigaci
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

V celém tubusu tunelu jsou majáky instalovány po cca 40 metrech a vysílají (pomocí Bluetooth technologie) jedinečné ID. Navigace přijímají signál a tedy „vědí“ kde přesně jsou, jakým směrem a rychlostí se pohybují a mohou tyto informace poskytnout řidiči.

Samozřejmostí je v případě nouzového stavu možnost informovat ostatní řidiče a také umožnit komunikaci složkám integrovaného záchranného systému (IZS), a to i s určením přesné lokace.

Na případné problémy v tunelu (nehoda, předmět na vozovce, stojící vozidlo atd.) mohou složky IZS ihned reagovat.

Majáky pro instalaci dostalo Ředitelství silnic a dálnic od Waze CZ komunity k provoznímu ověření celého systému. Waze Beacons (majáky) jsou zatím funkční pouze s navigací Waze, ale další navigační služby mohou začít tento systém využívat zcela zdarma.

"Jsme nadšeni ze spolupráce s Ředitelstvím silnic a dálnic při instalaci Waze Beacons. Spolupráci nám doporučila a organizovala neocenitelná česká komunita Waze. Řidiči v Jihlavském tunelu zůstanou stále ve spojení s Waze, budou vědět, kde jsou, jakou rychlostí cestují a v případě poruchy mohou získat i pomoc na cestách. Obrovské díky patří naší komunitě za to, že pomohla uvést tuto instalaci do života - doufáme v další stejně úspěšné akce i jinde v České republice“, konstatoval vedoucí projektu Waze Beacons Gil Disatnik.

Ředitelství silnic a dálnic očekává, že bude prostřednictvím podobných moderních technologií zvyšovat bezpečnost silničního provozu i v dalších tunelech v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …