Rada pro telekomunikace podpořila snižování cen za roaming a bezplatný přístup k wifi na veřejných místech

11.12.2016 9:05

Rada pro telekomunikace na svém zasedání v Bruselu podpořila postupné snižování velkoobchodního cenového stropu za datové služby v roamingu a také bezplatné připojení k internetu pomocí wifi pro občany ve veřejném prostoru. K návrhům se připojila také Česká republika, kterou na jednání zastupoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bártl.

Rada pro telekomunikace podpořila snižování cen za roaming a bezplatný přístup k wifi na veřejných místech
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Ministři členských zemí EU zodpovědní za oblast telekomunikací se na svém pravidelném zasedání v Bruselu shodli na nařízení, které stanovuje pravidla pro velkoobchodní roamingové trhy. Tato regulace je klíčovým mezikrokem pro odstranění roamingových poplatků v rámci celé EU, ke kterému má dojít k 15. červnu 2017. "Předložený návrh postupného snižování velkoobchodního cenového stropu za datové služby představuje pro Českou republiku rozumné řešení, které jsme mohli podpořit. Jedná se o první nezbytný krok k zahájení vyjednávání v této věci s Evropským parlamentem a dosažení konečné dohody," uvedl náměstek Bártl.

Česká republika se rovněž připojila k přijatému návrhu na podporu připojení k internetu v místních komunitách, k tzv. iniciativě WiFi4EU. Záměrem je poskytovat v budoucnu bezplatný přístup k internetu prostřednictvím wifi ve veřejném prostoru, např. na úřadech, v knihovnách, zdravotnických střediscích, muzeích, veřejných parcích a na náměstích. Návrh bude následně projednávat Evropský parlament a počítá se s finanční podporou Evropské unie na jeho realizaci.

Dalšími důležitým bodem jednání evropských ministrů byla revize regulačního rámce pro elektronické komunikace jako jedné z klíčových iniciativ Strategie EU pro jednotný digitální trh. Od posledního přezkumu regulačního rámce pro elektronické komunikace v roce 2009 se toto odvětví značně rozvinulo a zvýšil se jeho význam. Vývoj odvětví přinesl mimo jiné i dříve neznámé typy účastníků trhu, jako jsou např. tzv. poskytovatelé služeb over-the-top (OTT), kteří nabízejí širokou škálu aplikací a služeb, včetně komunikačních služeb prostřednictvím internetu, a kromě toho soutěží s tradičními poskytovateli telekomunikačních služeb. Zároveň se zvýšila poptávka po vysoce kvalitním pevném a bezdrátovém připojení a vzrostl počet a popularita služeb v oblasti internetového obsahu, jako jsou cloud computing, internet věcí, komunikace mezi stroji atd.

Revize regulačního rámce má za cíl zjednodušit současnou strukturu pravidel. „Jsme toho názoru, že odvětví elektronických komunikací je v současnosti pro celou digitální ekonomiku a společnost klíčové. Evropská unie proto musí mít nastaveny podmínky pro zajištění své budoucí celosvětové konkurenceschopnosti a prosperity,“ konstatoval v diskuzi náměstek Bártl.

Očekávaná evropská iniciativa k volnému toku dat pak byla hlavním tématem pracovního oběda ministrů, kterému předcházela neformální pracovní snídaně, kde byl některými státy včetně České republiky odsouhlasen společný dokument na podporu volného toku dat: „Česká republika patří k těm členským státům, pro které je volný tok dat v zásadě pátou svobodou vnitřního trhu a je také základním předpokladem pro budoucí rozvoj digitální ekonomiky. Jakékoliv neoprávněné požadavky na uchovávání dat jsou jasnou překážkou pro hladké fungování vnitřního trhu,“ vysvětlil náměstek Bártl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…