Rádio Junior se nově představí jako digitální rozhlasová stanice

04.03.2013 16:00

Rádio Junior prošlo k 1. březnu dalším významným posunem. Rozšířilo se do všech digitálních sítí a bude tak svým posluchačům více dostupné. V této souvislosti Rádio Junior přizpůsobilo také formát svého vysílání. Stává se z něj jediné dětské rádio na území Česka, které vysílá celý den živě.

Rádio Junior se nově představí jako digitální rozhlasová stanice
Foto: Český rozhlas
Popisek: Rádio Junior

„Máme z této změny radost a moc se na nový rozměr našeho vysílání těšíme. Nejde jen o to, že budeme mnohem více na dosah našim posluchačům. Budeme takto mít také mnohem větší možnost pro vzájemnou interakci. Máme zájem, aby děti přímo ovlivňovaly, jak bude vysílání pro ně vypadat, a k tomu potřebujeme prostor pro dialog,“ sdílí své nadšení Zora Jandová, vedoucí tvůrčí skupiny pro děti a mládež. „Na druhou stranu nechceme, aby nás děti vnímaly jako další krabičku, ze které jen přijímají obsah. Chceme se s nimi i jejich rodiči a prarodiči potkávat na nejrůznějších akcích a také je svým vysíláním zvát do reálného světa, kde mohou například sportovat a potkávat se s kamarády,“ dodává.

V souvislosti s přechodem do formátu digitální rozhlasové stanice Rádio Junior připravilo také mnoho úprav ve vysílání.

Celým dnem provázejí moderátoři, kteří se střídají pro ranní a odpolední blok. Ranní vysílání by mělo děti zejména dobře naladit, pomoci jim vstát i se včas vypravit do školy a školky. Jak bude vysílání pokračovat, bude reflektovat přirozený průběh dne dítěte a zohledňovat, jak staří posluchači mohou být v danou dobu na dosah vysílání. Dopoledne tak bude například věnováno především mladším dětem v mateřských školách a postupně bude pokračovat směrem ke starším.

Z nových pořadů Junior představí například Notováníčko, se kterým se děti naučí zpívat písničky a může být příjemným pomocníkem pedagogů ve školkách pro tvorbu dopoledního programu. Písničkami provede také pořad Škola hitů, který si své publikum získal již na webu radiojunior.cz a představuje oblíbenou hudbu známých osobností.

Jako veřejnoprávní médium si Český rozhlas bere za své také vzdělávání nejmladších posluchačů, a to nenápadně a nenuceně. Zábavné poučení nabídne například nový pořad Zapiš si to za uši, všeobecný přehled podpoří Zprávičky. „Doufáme, že děti samy pochopí, že Rádio Junior je nejen milý společník, ale také praktický pomocník, který jim mnohdy usnadní práci, třeba právě v přípravě do školy,“ doplňuje Zora Jandová.

Rádio Junior je od 1. března možné naladit v televizi (DVB-T), v kabelových sítích, v IP televizích, na satelitu a v systému DAB. Celodenní vysílání bude samozřejmě i nadále dostupné na internetu a přes aplikace v mobilních telefonech. Hodinový blok vysílání na ČRo Dvojce, každý všední den a v sobotu od 19 do 20 hodin, také zůstává zachován, od 1. dubna bude rozšířen i o neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…