Reaktor VVER-TOI od Rosatomu má certifikaci EUR

17.06.2019 16:00

Organizace EUR sdružující evropské provozovatele jaderných elektráren potvrdila, že nejmodernější ruský projekt reaktoru VVER-TOI splňuje European Utility Requirements. Slavností předání certifikátu autorovi projektu, ruské korporaci pro atomovou energii Rosatom, proběhlo 13. června 2019 v Petrohradě.

Reaktor VVER-TOI od Rosatomu má certifikaci EUR
Foto: red
Popisek: Rosatom

Během předávání certifikátu čestný prezident organizace EUR Guillaume Jacquart poblahopřál všem pracovníkům zapojeným do projektu za velký objem práce, který odvedli. „Mohu zcela přesvědčeně říci, že projekt VVER-TOI prošel tím nejdůkladnějším a nejhlubším hodnocením a že plně odpovídá požadavkům organizace EUR,“ řekl Jacquart.

Evropští odborníci po posouzení projektové a stavební dokumentace a informací o referenčním projektu jaderné elektrárny Kurská II vydali závěr, že technická řešení použitá v projektu jsou v souladu s požadavky organizace EUR. Analýza znamenala, že museli najít odpovědi na 4332 stěžejních otázek v oblasti jaderné bezpečnosti, které se dotýkaly celého komplexu elektrárny.

Podle slov prezidenta společnosti IK ASE (inženýringová divize Rosatomu) Alexandra Lokšina znamená certifikace projektu organizací EUR důležité uznání práce při vývoji dalšího moderního projektu jaderné elektrárny. „Vyvinuli jsme projekt VVER-TOI a použili jsme při tom nejmodernější technologická řešení, která zvyšují úroveň bezpečnosti a spolehlivosti provozu jaderné elektrárny. Certifikát EUR, který jsme dnes získali, potvrzuje soulad těchto řešení s mezinárodními požadavky,“ řekl Lokšin.

To, že byl projekt VVER-TOI certifikován sdružením evropských provozovatelů, pomůže k rozšíření ruských jaderných technologií na zahraničních trzích.

Organizace evropských provozovatelů jaderných elektráren byla založena v roce 1992 a vypracovala dokument European Utility Requirements, který dává dohromady požadavky na lehkovodní reaktory III. generace ze strany evropských provozovatelů a vytváří tak jednotné prostředí pro zahraniční dodavatele jaderných technologií.

V současnosti organizace sdružuje 15 společností, které představují největší evropské výrobce elektřiny. Požadavky EUR mají za cíl, aby základní projekt jaderné elektrárny splňoval požadavky v oblasti bezpečnosti, spolehlivosti a ceny elektřiny zharmonizované mezi jednotlivými zeměmi. Nové projekty, které je splňují, mohou pak být jednoduše adaptovány pro konkrétní lokalitu a pro legislativu platící v každé jednotlivé zemi.

Koncern Rosenergoatom (elektroenergetická divize Rosatomu), investor Kurské JE-II, je členem organizace EUR od roku 1993. Prvním ruským projektem certifikovaným podle EUR byl  VVER-1000 ve verzi AES-92.

Projekt VVER-TOI je typovým projektem optimalizovaného a informatizovaného bloku s technologií VVER a evolučním následovníkem reaktoru VVER-1200. Hlavním cílem projektantů bylo vyvinout projekt bloku velkého výkonu, který bude schopen plně konkurovat ostatním lídrům na poli jaderné energetiky: jak v oblasti technických řešení, technicko-hospodářských ukazatelů, bezpečnostních řešení, délce výstavby, tak ve využití nejmodernějších informačních technologií a řízení informací o objektu během celého jeho životního cyklu. V současnosti se tento projekt staví v jaderné elektrárně Kurská II, kde nahradí starší bloky typu RBMK-1000.

Společnost IK ASE (inženýringová divize Rosatomu) vznikla sjednocením inženýringových společností v rámci struktury Rosatomu: ASE (Nižný Novgorod), Atomstrojexport (Moskva), Atomenergoprojekt (Moskva) a Atomprojekt (Petrohrad). Společnost je jedním z lídrů v jaderném inženýringu a na světovém trhu zaujímá podíl okolo 30 %. Divize působí v Evropě, na Blízkém východě, v severní Africe a v Asijsko-pacifickém regionu. Z portfolia společnosti celkem 80 % zakázek připadá na zahraniční projekty.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …