Reálné plnění úkolů státní energetické koncepce firmou VEMEX s.r.o. a jejími partnery

09.11.2012 15:40

Po mnoha letech snad bude mít ČR platnou energetickou koncepci. Vláda vzala nedávno na vědomí energetickou koncepci nově vypracovanou týmem profesora Pačese.

Reálné plnění úkolů státní energetické koncepce firmou VEMEX s.r.o. a jejími partnery
Foto: VEMEX
Popisek: CNG plnící stanice

Nyní bude vliv navržených kroků ještě pod drobnohledem Ministerstva životního prostředí a lze jen s napětím očekávat, zda v řádech měsíců ministerstvo tuto koncepci přijme. Chci se v krátkosti zastavit jen u problematiky spojené s dopravou. Vize Státní energetické koncepce (SEK) je založena na nutnosti postupného snižování závislosti na ropě v dopravě a zvýšení zastoupení alternativních paliv, dobudování infrastruktury pro vozidla na alternativní pohon – v současné době především na zemní plyn. Právě plněním úkolu týkajícího se dobudování infrastruktury dojde nejen k významnému zlepšení životního prostředí, ale také mobility obyvatelstva všeobecně. To je hlavní vize. A jaké jsou některé cíle SEKu? Je to například snižování emisí skleníkových plynů a prašnosti a to především ve velkých aglomeracích a také podpora výzkumu a vývoje ve zvýšení efektivnosti spalovacích motorů dopravních prostředků na CNG /stlačený zemní plyn/ a LNG /zkapalněný zemní plyn /.

SEK samozřejmě rozpracovává cíle ještě daleko hlouběji, ale tím základním mottem pro mne osobně je maximální rozvoj sítě CNG stanic tak, aby po celém území České republiky byla vytvořena všem zájemcům dostupnost jezdit na zemní plyn. Pokud k tomuto rozvoji navíc napomůže automobilka Škoda Auto a.s. svým novým modelem Octavie na CNG pohon, pak popularita zemního plynu v dopravě vzroste ještě významněji.

O rozvoji dopravy s využitím zemního plynu ale neuvažujeme jen v rovině ekologické. Používat vozy na zemní plyn má pozitivní dopad i na ekonomiku a to jak rodin, tak i podniků. Rodinný rozpočet tam, kde se používá vůz s pohonem na CNG ušetří minimálně 25-30%. V případě podnikové dopravy bude v současné době pravděpodobně hlavním vlajkonošem rozvoje CNG dopravy státní podnik Česká pošta, která plánuje již v letošním roce zahájit svůj přechod na CNG nákupem přibližně 500 vozů. V dalším období se tento počet může zvýšit až trojnásobně. Na plynárenské konferenci Českého plynárenského svazu informoval pan Světlík, generální ředitel společnosti Vítkovice a.s., že jeho koncern předělal pro policii v Ostravě již několik vozů na CNG. Takovýchto případů bude zcela určitě v době „utahování opasků“ přibývat.

Dne 8. 11. 2012 společnosti VEMEX s r.o. a TVAJA CNG s.r.o. uvedli do zkušebního provozu další plnící stanici CNG. Velmi významný je fakt, že jde o osmou veřejnou stanici CNG v Praze, navíc v Praze 10, kde doposud zákazníci CNG postrádali. Navíc, nedaleko se nachází depo České pošty, která tuto stanici již může využívat pro svoje vozy na CNG.

Celý tento projekt je dalším ze společných projektů firem VEMEX s.r.o. a TVAJA CNG s.r.o. Realizace dalších připravovaných projektů veřejných plnicích stanic je v plánu v následujícím roce. Tím obě společnosti reagují na neustále se zvyšující poptávku po ekonomickém a ekologickém palivu, jakým CNG je.
Naše společnost VEMEX s.r.o. ovšem nerealizuje projekty jen ve spolupráci s firmou TVAJA CNG. Rozsáhlá spolupráce v rámci realizací projektů probíhá také s firmami LUKOIL Czech Republic s.r.o. a GASCONTROL, spol. s r.o. Havířov. V rámci tohoto programu byly otevřeny stanice na CNG na čerpacích stanicích LUKOIL v Ostravě, Olomouci a 15. listopadu tohoto roku otevíráme CNG stanici v Opavě.

Dovolím se ještě vrátit k plnící stanci v Praze 10, Strašnicích. Technologii i celkovou realizaci plnicí stanice „na klíč“ zajišťovala společnost TVAJA CNG s r.o., která bude společně s firmou VEMEX s.r.o. plnicí stanici provozovat. Stanice je vybavena moderní technologií firem ASPRO a COMPAC.

Plnicí stanice má denní kapacitu 2.000 m3 CNG a je vybavena tlakovým zásobníkem o kapacitě 3.300 litrů, což představuje 825 m3 CNG. Plnění je zajištěno stojanem se dvěma hadicemi.

Stanice bude pracovat v bezobslužném provozu a prodej CNG se realizuje prostřednictvím „tankomatu“, který akceptuje klasické platební karty a tzv. CNG karty, jež jsou nejrozšířenějším platebním prostředkem u CNG. Spolehlivost stanice je zajištěna monitorováním „on-line“ přes internet.

Stanice, byť stojí v průmyslové zóně, má velmi hezky upravené okolí, kde očima ihned narazíte na reklamní tabuli naší dceřiné společnosti VEMEX Energie a.s. zabývající se prodejem energie domácnostem. Tímto propojením – jezdit na CNG a nakupovat zemní plyn do domu od jednoho dodavatele – chce naše skupina VEMEX poukázat na to, kolik domácnost může celkově ušetřit. Nemluvíme slovy konkurence „dáváme tolik a tolik %“ slevy, ale ekonomickou výhodnost každý pocítí okamžitě při prvním čerpání na naší stanici CNG a následně při placení složenek za dodávky plynu spotřebovaného v domácnosti.

Ing. Hugo Kysilka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …