Ředitelství silnic a dálnic: Soud vyhověl odvolání ŘSD ČR v kauze sesuvu na D8

13.12.2022 9:48 | Tisková zpráva

Městský soud v Praze dne 9. prosince 2022 vyhověl odvolání ŘSD ČR a dalších zúčastněných stran soudního řízení o náhradu škody způsobenou sesuvem půdy na dálnici D8.

Ředitelství silnic a dálnic: Soud vyhověl odvolání ŘSD ČR v kauze sesuvu na D8
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Zrušil tak rozsudek soudu I. stupně z 1. června letošního roku a vrátil případ tomuto senátu k dalšímu řízení. Svým rozhodnutím tak potvrdil stanovisko ŘSD ČR, že se soud první instance mimo jiné nevypořádal s prokazatelným a opakovaným porušováním horního zákona ze strany kamenolomu a dostatečně neodůvodnil výši stanovené škody a náhrady, kterou má státu zaplatit společnost Kámen Zbraslav. Právě pod jejím kamenolomem došlo 7. července 2013 k masivnímu sesuvu půdy, který poškodil železniční trať a v té době rozestavenou dálnici D8. Vzniklá škoda přesáhla 1 miliardu korun.

O zrušení rozsudku soudu I. stupně a vrácení věci tomuto soudu k dalšímu šetření rozhodl senát Městského soudu v Praze složený z předsedkyně JUDr. Markéty Wildové a soudkyň JUDr. Blanky Bendové a JUDr. Vladimíry Čítkové.

„Odvolací soud tak shodně se soudem prvního stupně dospěl k závěru, že provoz kamenolomu měl podíl na vzniklé škodě,“ komentuje rozhodnutí soudu Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR.

„V souladu s naším stanoviskem označil vzniklou škodu jako důlní škodu podle paragrafu třicet šest horního zákona. Její výše bude předmětem dalšího dokazování,“ uzavírá Radek Mátl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…