Ředitelství silnic a dálnic provádí letos opravy mostů za 2,6 miliardy

19.08.2020 14:21

Ředitelství silnic a dálnic provádí v letošním roce opravy mostů v celkové hodnotě 2,6 mld. Kč. ŘSD ČR při správě mostů postupuje v souladu s platnými předpisy a normami (ČSN 73 6221), které stanovují systém sledování a údržby mostů a vcelku vytvářejí systém.

Ředitelství silnic a dálnic provádí letos opravy mostů za 2,6 miliardy
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

V roce 2015 zahájilo ŘSD podrobný interní audit zaměřený na stav, kontrolu a údržbu mostních objektů na jednotlivých správách a závodech. Z výstupů těchto kontrol byly zjištěny nedostatky, na kterých se začalo ihned intenzivně pracovat.

Byly vytvořeny rámcové dohody na provádění běžných a mimořádných prohlídek mostů, aby bylo ŘSD schopno zajistit v souladu s předpisy prohlídky na všech mostech a znalo jejich skutečný stav. Aktuálně je tedy znám skutečný stav všech mostů, které má ŘSD ve své správě, a to tak, že je schopno obratem na vyvíjecí se stav mostů reagovat. Vývoj vynaložených finančních prostředků na prohlídky mostů je patrný z grafu níže.

graf

Na základě těchto prohlídek jsou následně připravovány plány údržby a oprav mostů. Samotný vývoj a zlepšující se stav od roku 2015 reflektují finanční náklady, které jsou do oprav mostů vynakládány. Již v roce 2015 došlo ke skokovému nárůstu vynaložených prostředků, viz graf níže.

graf

K dalšímu významnému kroku došlo v roce 2018, kdy se ŘSD podrobně zaměřilo, v návaznosti na situaci ve světě, na problémové mosty a vydalo další metodiku, která podrobněji řeší problematiku mostů s předpjatou nosnou konstrukcí, včetně zadávání jejich podrobných diagnostik. Vývoj a rozsah provedených diagnostik je patrný z vynaložených prostředků, viz graf níže.

graf

Mezi další významné kroky, které byly v posledních letech provedeny, patří řízení a digitalizace. ŘSD dlouhodobě používá k pasportu mostních konstrukcí, plánování, provádění a evidenci prohlídek a aktuálního stavebního stavu mostů systém hospodaření s mosty – BMS. V rámci zefektivnění provádění prohlídek a údržby mostů, odstraňování vad a plánování oprav ŘSD připravuje komplexní systém s názvem CEV – Centrální Evidence Vad, který zahrnuje vozovky i mosty. V roce 2019 byl systém spuštěn pro vozovky a od začátku letošního roku se pracuje na mostech.

Princip systému CEV:

  • Zefektivnění procesu reklamací (systém hlídá záruční doby a uplatnění evidovaných vad mostů v záruční době).
  • Zefektivnění procesu prohlídek mostů a jejich kontrolu.
  • Zavedení procesu údržby mostů včetně finančního modelu, který řídí efektivní proces údržby.
  • Využití mobilní aplikace pro evidenci vad.
  • Tento systém máme připraven ke spuštění od 1. 1. 2021 do ostrého provozu.
  • V neposlední řadě ŘSD zřídilo pracovní skupinu pro mosty, která se zabývá komplexním řešením problematiky mostů. Pracovní skupina pro mosty jako platforma odborníků (zástupci Ředitelství silnic a dálnic, vysokých škol, projektantů, laboratoří, diagnostických pracovišť apod.), která diskutuje a navrhuje řešení v oblastech stavu mostů, jejich životnosti, navrhování nových mostů a realizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…