Ředitelství silnic a dálnic zahajuje výstavbu dálnice D55 v úseku Moravský Písek – Bzenec

28.09.2022 21:38 | Tisková zpráva

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahajuje výstavbu dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem. Společně s dálničními úseky mezi Babicemi a Moravským Pískem je tak nyní v realizaci souvislý jednadvacetikilometrový úsek D55.

Ředitelství silnic a dálnic zahajuje výstavbu dálnice D55 v úseku Moravský Písek – Bzenec
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

„Nový čtyřkilometrový dálniční úsek D55 nahradí kapacitně již nedostačující silnice II/427 a I/54 a odvede tranzitní dopravu z Moravského Písku, což přinese místním obyvatelům zásadní zlepšení životního prostředí. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14600 lidí
Přesun dopravy na čtyřpruhovou, směrově rozdělenou komunikaci zvýší také bezpečnost řidičů, jelikož se odstraní riziko střetu s protijedoucími vozidly. Trasa dálnice povede samozřejmě mimo zastavěné území, díky čemu bude doprava pro řidiče výrazně plynulejší a také bezpečnější,“ představil novou dálniční stavbu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Součástí stavby je také mimoúrovňová křižovatka Bzenec, tři mosty, jeden ekodukt pro migraci zvěře a protihlukové stěny o celkové délce 1,2 km.

Po svém dokončení bude D55 tvořit jednu z páteřních komunikací dálniční sítě, která propojí sídelní oblasti střední, jihovýchodní a jižní Moravy. Zároveň nahradí stávající silnici I/55, jejíž kapacita je již nedostatečná a nevyhovuje současným intenzitám provozu. 

D55 povede od  Olomouce kolem Přerova, Hulína a Otrokovic, kde bude prostřednictvím dálnice D49 napojeno také krajské město Zlín. Přes úseky kolem Uherského Hradiště, Bzence a Hodonína bude D55 v budoucnu u Břeclavi napojena na dálnicí D2. Po dokončení bude její celková délka 100 km.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje celkem 250,4 kilometrů nových staveb. Jedná se o 148,2 km dálnic a 102,2 km silnic I. třídy.

D55 Moravský Písek – Bzenec

Hlavní trasa: 

  • délka: 4,1 km 

  • kategorie: R 25,5/120

  • počet stavebních objektů: 82

Zhotovitel: Skanska a. s.

Cena stavby dle smlouvy: 1 159 mil. Kč bez DPH

Předpokládané zprovoznění stavby: 2024

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…