Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo v Plzni most generála Pattona

08.11.2018 16:01

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo ve středu 7. listopadu plzeňský most generála Pattona, který je součástí hlavní dopravní tepny v centru města Plzně. Jedná se o extrémně dopravně zatíženou spojnici Severního Předměstí s centrem města. Stavba řešila rekonstrukci mostu převádějícího silnici I/20 a tramvajovou trať přes řeku Mži a Tyršovu a Lochotínskou ulici.

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo v Plzni most generála Pattona
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Stávající průtah silnice I/20 v úseku mezi ulicemi Rokycanská a  Na Roudné vede ulicemi Tyršova, Jízdecká, Přemyslova, most generála Pattona a Karlovarská. Jedná se o dopravně nejzatíženější komunikaci městského typu, kde se společně mísí městská doprava s tranzitní, a to včetně těžké nákladní. Situaci dále komplikuje provoz tramvají a  MHD (autobusy, trolejbusy) i  fakt, že se jedná vždy o souběh dvou silnic I. třídy (I/20 a I/26 v ulici Tyršova, I/20 a I/27 v ulici Karlovarská, v ulici Přemyslova souběh tří tříd silnic I. třídy).

Rekonstrukci mostu předcházela velmi náročná příprava. Protože se nedochovaly žádná projektová dokumentace ze sedmdesátých let, kdy byl most stavěn, ani jiné podklady, předcházela projektové přípravě velmi náročná diagnostika včetně zatěžovacích zkoušek. Poté byl proveden přepočet únosnosti mostní konstrukce. V průběhu rekonstrukce se všechny tyto předpoklady ukázaly jako přesné a odpovídající skutečnému stavu mostu. Na mostě jsou použita nově užívaná kalotová ložiska.

Stavební ložiska KALOTOVÁ

Podle konstrukčního principu kulového kloubu umožňuje tento kompaktní druh ložiska velká natočení ve všech směrech při minimálním odporu. Dodatečná kluzná plocha vede k takřka nenucenému uložení konstrukce.

Zdůraznit se dá především vysoká životnost ve srovnání s PTFE, dvojnásobně vyšší návrhový tlak, nižší součinitel tření, výrazně menší rozměry ložiska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…