Regionální integrační centra pomáhají obcím, zaměstnavatelům a cizincům již devět let

24.06.2018 12:01

Regionální integrační centra pomáhají již od července roku 2009, kdy vznikla první Centra na podporu integrace cizinců (CPIC). Jejich hlavním posláním je monitorovat situaci cizinců v daném regionu a sdílením informací pomáhat obcím a zaměstnavatelům. V neposlední řadě centra poskytují širokou škálu služeb samotným cizincům.

Regionální integrační centra pomáhají obcím, zaměstnavatelům a cizincům již devět let
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

V současné době centra fungují ve třinácti krajích. V devíti krajích je jejich zřizovatelem stát prostřednictvím Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, v ostatních pak jiné organizace. Stejné centrum má od druhé poloviny roku 2018 vzniknout i ve Středočeském kraji a se svými pěti pobočkami doplnit strukturu stávajících center.

Primárním úkolem Regionálních integračních center je důkladné sledování situace a zprostředkování výměny informací mezi zaměstnavateli, obcemi a dalšími státními institucemi, jako jsou krajské úřady, cizinecká policie, státní a městská policie, úřady práce, finanční úřady, živnostenské úřady atd. Centra navíc pro cizince organizují sociální a právní poradenství, kurzy českého jazyka či sociokulturní kurzy usnadňující jejich začlenění a bezproblémové fungování ve většinové společnosti. Ve spolupráci s cizineckými komunitami pak centra pro širokou veřejnost pořádají vzdělávací, kulturní a sportovní akce.

Činnost center dlouhodobě přispívá k předcházení sociálně patologických jevů ve společnosti a úspěšné integraci cizinců, z níž těží především majorita.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…