Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění smluv, legislativy i vyhlášek

30.05.2018 17:28

Reakce na tiskovou zprávu Karlovarského kraje s titulkem Regionální rada Severozápad poškozuje příspěvkové organizace Karlovarského kraje

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění smluv, legislativy i vyhlášek
Foto: www.nuts2severozapad.cz
Popisek: ROP Severozápad - logo

V pátek 18. května 2018 vydal Krajský úřad Karlovarského kraje tiskovou zprávu s titulkem „Regionální rada Severozápad poškozuje příspěvkové organizace Karlovarského kraje“. „S tímto tvrzením si dovoluji z pozice místopředsedy nesouhlasit a prohlašuji, že Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad dbá na dodržování a plnění uzavřených smluv, platné legislativy i prováděcích vyhlášek,“ s dělil Ing. Josef Janů, místopředseda Regionální rady, a dodal: „Regionální rada přistupuje k jednotlivým projektům zcela nezaujatě a jednoznačně s cílem problémy řešit. Z dotačních prostředků v rámci tohoto programu se realizovalo mnoho prospěšných a smysluplných staveb a projektů. Přiznat se však musí i vzniklá pochybení a za ty si musíme nést patřičné následky.“

V přístupu k dané problematice poskytování dotací interpretovaném v uvedené tiskové zprávě se vzájemně prolíná pohled Karlovarského kraje z pozice poskytovatele dotace s pohledem kraje jako příjemce dotace. Tyto role však nelze v žádném případě slučovat.

V případech, kdy Karlovarský kraj vystupuje přímo nebo prostřednictvím svých příspěvkových organizací jako příjemce dotace, musí dodržovat tak jako každý jiný příjemce dotace podmínky stanovené příslušnými právními předpisy a smlouvou o poskytnutí dotace. V případě, kdy příjemce dotace nedodrží zmíněné podmínky nebo dojde z jeho strany k jinému závažnému porušení příslušných předpisů, vyměřuje se příjemci dotace odvod za porušení rozpočtové kázně, který je příjemce povinen uhradit. To je i případ příspěvkových organizací Karlovarského kraje uváděných v tiskové zprávě. V současné době jsou v právní moci rozhodnutí, kterými Ministerstvo financí ČR stanovilo příspěvkovým organizacím Karlovarského kraje povinnost uhradit odvody za porušení rozpočtové kázně v takové výši, v níž již byly uhrazeny.

„Úřad dbá na to, aby při porušení rozpočtové kázně bylo vůči příjemcům dotací přistupováno stejně, místní příslušnost k jednomu nebo druhému kraji nehraje žádnou roli,“ říká Jana Havlicová, ředitelka Úřadu Regionální rady. Nelze tedy hovořit o nerovném přístupu Regionální rady. V případech uvedených v tiskové zprávě šlo o rozdílný postoj příjemců dotací. Zatímco jedni uhradili celou výši vyměřeného odvodu, druzí po obdržení pravomocného a vykonatelného rozhodnutí výši odvodu svévolně snížili a uhradili nižší částku. Regionální rada podniká v současné době kroky k vymožení zbývajících finančních částek tak, aby výše úhrady byla totožná s pravomocným a vykonatelným rozhodnutím odvolacího orgánu Ministerstva financí ČR.

Dále se Regionální rada vyhrazuje proti tvrzení, že je „chybně stanoven a splatnost platebních výměrů“. Splatnost platebních výměrů byla stanovena v souladu s tehdejší právní úpravou.

Je třeba také upřesnit tvrzení Karlovarského kraje ve zmíněné tiskové zprávě, že jeho příspěvkové organizace mají údajný nárok na vratitelný přeplatek. Regionální rada disponuje pravomocnými a vykonatelnými rozhodnutími Ministerstva financí ČR, která znějí na částky ve stejné výši, v jaké příspěvkové organizace odvody za porušení rozpočtové kázně uhradily. Nad rámec uvedených rozhodnutí se Výbor Regionální rady, složený ze zastupitelů Karlovarského a Ústeckého kraje, opakovaně zabýval žádostmi o vrácení údajných vratitelných přeplatků a v prosinci 2017 je zamítl. V současné době se případem zabývá Ministerstvo financí ČR, kterému Regionální rada postoupila odvolání příspěvkových organizací proti rozhodnutí poskytovatele dotace o zamítnutí TISKOVÁ ZPRÁVA 2 / 2 žádostí. Současný přístup Karlovarského kraje nemusí vždy vést jen k úspěchu. Dovolujeme si upozornit, že řada již rozhodnutých sporů skončila neúspěchem a nemalými náklady (v současné době v pravomocně ukončených sporech, které nebyly pro příjemce dotace úspěšné, tak bylo vynaloženo více než dva miliony korun).

„Karlovarskému kraji a jeho příspěvkovým organizacím bylo z ROPu poskytnuto cca 3,1 miliardy korun a my bychom dnes uvítali, kdyby kraj opět zaujal své smluvní postavení zodpovědného, spolupracujícího partnera a pomohl nám řešit komplikované situace při vypořádání již realizovaných projektů v rámci uzavírání operačního programu, kdy se jedná o spolufinancování v řádu jednotek milionů,“ doplňuje na závěr Jana Havlicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…