Rekordní návštěvnost mezinárodně oceněného Národního technického muzea v roce 2018

12.02.2019 7:35

Pro Národní technické muzeum byl rok 2018 zlomový. Jeho návštěvnost stoupla o 23 procent.

Rekordní návštěvnost mezinárodně oceněného Národního technického muzea v roce 2018
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Prezentační činnost muzea proběhla ve znamení oslav výročí vzniku republiky a měla velký úspěch. K významným akcím v NTM dále patřilo udílení cen mezinárodní muzejní soutěže „Živa Award 2018“. Národní technické muzeum, Centrum stavitelského dědictví Plasy, v této soutěži získalo zvláštní ocenění za „Dobré využití zdrojů“. ?

Generální ředitel Karel Ksandr uvedl: „Rok 2018 považuji pro Národní technické muzeum za zlomový. Vysoká návštěvnost muzea z předchozích let ještě stoupla skoro o čtvrtinu, tedy o 23 procent. Celkem muzeum navštívilo 382 732 osob. Velký ohlas měly akce projektu ‚Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět‘, kterým se muzeum přidalo k oslavám stého výročí vzniku republiky. Kromě zdařilé výstavy se jednalo především o unikátní jízdu ,Prezidentského vlaku‘, který objel Československo a měl mimořádný a nečekaný úspěch u veřejnosti.“

Národní technické muzeum v roce 2018 navštívilo 382 732 osob, tedy o 23 procent více než v předchozím roce. Jeho návštěvnost stále stoupá. Hlavním projektem roku 2018 byl cyklus s názvem „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“, v rámci kterého se uskutečnilo několik výstav, mezinárodní konference a množství doprovodných akcí. Mezi nimi především automobilová soutěž historickým vozů „1000 mil československých“ a jízda „Prezidentského vlaku 2018“. Stejnojmenná výstava „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“ připomíná na 130 exponátech úspěchy, ale také složitý vývoj československého průmyslu a techniky v letech 1918 až 1992 a potrvá až do 29. září roku 2019. Mimořádným počinem byla jízda „Prezidentského vlaku“, který v letních měsících ujel na 4 500 kilometrů. Vlak byl vystaven na 19 místech České i Slovenské republiky a vozy, ve kterých cestovali českoslovenští prezidenti, si přišlo prohlédnout přes 70 000 zájemců. Tímto „Prezidentským vlakem“ se dne 29. července 2018 z Hodonína do Topolčianek svezli i současný český a slovenský prezident.

V září 2018 se v Národním technickém muzeu uskutečnil 5. ročník slavnostního předání cen mezinárodní muzejní soutěže „Živa Award 2018“. Soutěž, která je otevřena pro všechny typy muzeí ze slovanských zemí, se konala poprvé v Praze a zúčastnilo se jí 25 muzeí z 13 slovanských zemí. NTM mělo tu čest přivítat několik desítek kolegů ze zahraničí, seznámit se s nejlepšími výsledky jejich činnosti a podílet se na výměně odborných zkušeností. Ze slavnostního udílení cen, které se uskutečnilo v Národním technickém muzeu 16. září 2018, si zvláštní ocenění za „Dobré využití zdrojů“ odneslo Centrum stavitelského dědictví Plasy NTM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…