Riziko povodní v Záblatí na Prachaticku se díky Lesům ČR zmenšilo na minimum

09.04.2014 16:40

Obyvatelé obce Záblatí na Prachaticku v Jihočeském kraji jsou zásluhou státního podniku Lesy České republiky lépe chráněni před velkou vodou. Podnik totiž na Farském potoce, který obcí Záblatí protéká, za více než tři a půl miliónu korun úspěšně dokončil protipovodňové opatření, díky kterému dnes koryto toku pojme až dvacetiletou vodu.

Riziko povodní v Záblatí na Prachaticku se díky Lesům ČR zmenšilo na minimum
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Koryto přímo v obci o délce 325 metrů jsme rozšířili, zahloubili, opevnili kameny a vybudovali opěrné zdi. Nečekaná povodeň prověřila paradoxně ještě ne zcela hotové dílo v červnu loňského roku. Stavba již tehdy obstála na výbornou,“ podotýká Dan Král, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Vltavy. „Povodeň poškodila jen zanedbatelnou část stavby. Po opadnutí vody byla tato místa buď opravena nebo projekčně upravena.  Kapacitu koryta červnová povodeň naplnila ani ne z poloviny. Lidé v Záblatí tak mohou být opravdu klidnější,“ dodává Dan Král.

Obec Záblatí se nachází ve vzdálenosti pět kilometrů západně od Prachatic, na pravém břehu řeky Blanice. Obcí protékající Farský potok pramení na jihozápadním svahu Libína.  Koryto toku vede mohutným a velmi svažitým údolím.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…