Rok 2018 s sebou přináší zásadní změny u povinného ručení

01.03.2018 18:19

Od ledna 2018 platí pro řidiče motorových vozidel jisté změny týkající se pojištění vozidel. Jedná se zejména o povinnost mít sjednané povinné ručení, která je od počátku tohoto roku vynucováno prostřednictvím obnovení příspěvků nepojištěných řidičů do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Kromě zavedení této povinnosti dochází též ke změně zákona o povinném ručení.

Rok 2018 s sebou přináší zásadní změny u povinného ručení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Zavedení příspěvků ČKP

Opětovné zavedení příspěvků do garančního fondu nepojištěných vozidel platí již od počátku roku 2018. Hlavním důvodem změny byl značný nárůst počtu vozidel bez povinného ručení, který měl za následek i vyšší platby pojistného pro poctivé řidiče. Cílem změny je přinucení neplatičů ke sjednání povinného ručení, které by oproti placení příspěvku mělo být pro řidiče cenově výhodnější. V této souvislosti je též nutno podotknout, že v případě absence povinného ručení a vzniku škody, je škoda poškozenému hrazena právě z garančního fondu ČKP, přičemž ČKP následně uhrazené náklady vymáhá po nepojištěném řidiči.

Výše příspěvku je stanovena Vyhláškou Ministerstva financí č. 417/2017 Sb., kterou lze nalézt i na webových stránkách České kanceláře pojistitelů. Například pro osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1851 cm3 - 2500 cm3 včetně, vyplývá dle Vyhlášky denní sazba příspěvku ve výši 65 Kč. Příspěvek je požadován od těch nepojištěných řidičů, kteří nemají od prvního ledna tohoto roku registrované vozidlo pro provoz a zároveň jej nemají pojištěné. Neuhrazený příspěvek může být Českou kanceláří pojistitelů následně vymáhán, přičemž první výzvy začnou být odesílány již v březnu tohoto roku.

Změna zákona o povinném ručení

Povinnost mít platné povinné ručení platí pro všechny řidiče motorových vozidel provozovaných na pozemní komunikaci. Dle novely zákona o povinném ručení však nezáleží, zdali své vozidlo provozujete či nikoliv, povinné ručení musíte mít sjednané po celou dobu, co je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel. Tedy i vozidlo ponechané na pozemní komunikaci, musí být ze zákona pojištěné.

Maria Myshchenko
Yespojištění.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…