Ropucha, skokan nebo kuňka. Nový infoleták představuje obojživelníky Podyjí

11.01.2015 15:06

Až čtrnáct druhů obojživelníků žije v Národním parku Podyjí. A to i přes to, že hluboko zaříznuté údolí Dyje pro ně není ideálním životním prostorem. Tůně a rybníky tu ale po staletí vytváří a udržují lidé a tím i podmínky pro život ropuch, čolků nebo rosniček. Nově vás do jejich podivuhodného života zavede dvanáctistránkový infoleták Správy Národního parku Podyjí vydaný ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Text doplňují více než dvě desítky fotografií.

Ropucha, skokan nebo kuňka. Nový infoleták představuje obojživelníky Podyjí
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

„Nejvzácnějším obojživelníkem národního parku je skokan ostronosý. Dobře rozpoznatelní jsou samci v době páření. Na pár dní totiž získávají zvláštní modrošedé zbarvení,“ popsal biolog muzea Antonín Reiter. Svá poslední útočiště zde nalezli v povodí Klaperova potoka nebo kolem rybníka Jejkal na Vranovsku.

Bohaté populace mají podle biologa v Podyjí například mlok skvrnitý, ropucha obecná nebo skokan štíhlý a hnědý. „Běžně se zde vyskytuje také rosnička zelená. Tuto populární žábu je ale možné pozorovat jen zřídka. Většinou totiž žije skrytě v rostlinách,“ upřesnil Reiter. Její přítomnost na přelomu jara a léta ale prozradí typický silný svolávací hlas samců, který se ozývá od mnoha rybníčků a tůní v Podyjí.

Obojživelníci jsou v české přírodě důležitou součástí potravních sítí. Dospělí jedinci jsou významní konzumenti hmyzu. Jejich larvy zase pojídají plankton a řasy v tůních. Na žábách si naopak pochutná čáp a další ptáci. Známí lovci obojživelníků jsou i vydry nebo tchoři a jezevci či užovka. Vědci je ale například využívají i jako důležitý bioindikátor zachovalosti či změn životního prostředí.

V Národním parku Podyjí se populace obojživelníků pravidelně pozorují již řadu let. „Našim cílem je především získat přehled o změnách početnosti jednotlivých druhů a také sledovat vývoj lokalit cenných pro tato zvířata. V samotném národním parku a jeho ochranném pásmu ochranáři v posledním desetiletí vytvořili sedm nových tůní a mokřadů. Ty již existující pravidelně udržují,“ vysvětlil Reiter.

Infoleták je další ze série materiálů, kterou v poslední době Správa Národního parku Podyjí vydala. Věnovala se v nich například ptákům, netopýrům, plazům nebo technickým a architektonickým památkám Podyji. Ke stažení jsou k dispozici na našem webu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…