Rosatom nabízí Česku referenční technologii

25.09.2020 21:20

Ve středu 23. září 2020 se u příležitosti tradičních Jaderných dnů na Západočeské univerzitě konala stejnojmenná konference, která kvůli pandemii koronaviru probíhala v online režimu. V rámci přípravy výstavby nových jaderných bloků v Česku během ní prezentovali své projekty zájemci o účast v tendru.

Rosatom nabízí Česku referenční technologii
Foto: red
Popisek: Rosatom

„V současnosti jsou v Rusku úspěšně provozovány už tři bloky VVER-1200 generace III+ s pofukušimskými bezpečnostními opatřeními. Čtvrtý blok je ve fázi spouštění v jaderné elektrárně Leningradská II. Tyto projekty jsou dále realizovány v Evropě: ve Finsku, v Maďarsku, a v Bělorusku už bylo dokonce zavezeno palivo do 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny. S touto technologií máme reálné zkušenosti a její bezpečnost a spolehlivost byly potvrzeny praxí. Projekty v Maďarsku a ve Finsku procházejí procesem licencování, po kterém začnou práce v lokalitě,“ uvedl jednatel Rosatom Central Europe Zdeněk Šíma.

Důležitou otázkou, která se ohledně výstavby v Česku rozebírá, jsou pasivní bezpečnostní systémy a konkrétní zkušenosti dodavatelů technologie. Projekt VVER-1200 používá 6 hlavních pasivních bezpečnostních systémů od pasivního odvodu tepla přes rekombinátory vodíku až po lapač taveniny. Rosatom má s těmito systémy reálné zkušenosti jak při projektování, tak při výstavbě a uvádění do provozu.

„Tyto systémy v našich projektech reálně používáme a máme s nimi dlouhodobé zkušenosti. Protože jde o systémy, které budou použity v případě mimořádných situací, museli jsme udělat velké množství výzkumných a experimentálních prací, kterými je podložena jejich funkčnost. Nyní můžeme říci, že tyto systémy umíme vyprojektovat, licencovat, vyrobit, otestovat a uvést do provozu. S výstavbou dvojitého kontejnmentu máme zkušenosti od roku 1999. Poprvé jsme ho použili v projektu čínské jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) s reaktory VVER-1000. V pozdějších letech se stal součástí také v projektech jaderných elektráren Kudankulam v Indii, Novovoroněžská II a Leningradská II v Rusku a Běloruská v Bělorusku. Také je velmi důležité zmínit naši úspěšnou spolupráci s českými firmami při výstavbě jaderných elektráren v různých zemích. Pouze široké zapojení domácího průmyslu do jaderného projektu může v budoucnu garantovat energetickou bezpečnost České republiky,“ viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček.

V expoziční části si mohou návštěvníci prohlédnout stánek Rosatom, kde je představen model jaderné elektrárny s dvěma bloky VVER-1200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…