Rosatom představil příležitosti pro české firmy při výstavbě svých jaderných elektráren ve světě

18.05.2016 15:14

V pondělí 17. května proběhla v pražském hotelu Ambassador konference s názvem Příležitosti pro české firmy při výstavbě jaderných elektráren ve světě. Představili se zde hlavní dodavatelé jaderných technologií a také několik českých firem podnikajících v jaderném průmyslu. Jedním z prezentujících byl i Leoš Tomíček z Rusatom Overseas, společnosti patřící do struktury ruského Rosatomu.

Rosatom představil příležitosti pro české firmy při výstavbě svých jaderných elektráren ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

První sekci konference uvedl ministr průmyslu a obchodu, Jan Mládek, který potvrdil roli jádra jako důležité součásti českého energetického mixu. Podle plánů vlády má podíl jádra vzrůst ze současných 33 procent na 50. Současná vláda přijala oficiálně stanovisko podporující výstavbu nových bloků v Česku, avšak rozhodnutí o tom, že se skutečně kopne do země, ponesou až další vlády. Podle jeho slov bychom se také měli poučit z minulého „bolestného“ tendru na nové bloky, který připomínal spíše parodii na studenou válku.

Hovoří Leoš Tomíček.

V první sekci vystoupili zástupci firem z Ruska, Ameriky Jižní Korey a Číny. Leoš Tomíček, výkonný viceprezident Rusatom Overseas, na rozdíl od ostatních řečníků představil konkrétní projekty spolupráce s českými firmami na dodávkách komponent pro jaderné elektrárny, které jsou již dnes realizovány. Dále detailněji popsal některé z hlavních projektů Rosatomu v třetích zemích, které umožňují zapojení českých firem. Celosvětový rozsah projektů je pozoruhodný, od maďarské elektrárny Paks, přes vietnamskou elektrárnu Ninh-Thuan až po bangladéšský Roopur.

Z krátkodobého výhledu jsou však nejdůležitější projekty výstavby nových bloků ve Finsku, Maďarsku a Jordánsku. Pro projekt finské jaderné elektrárny Hanhikivi je kontrahován jeden blok s možným rozšířením o další blok, podpůrné systémy pro oba bloky vzniknou již nyní. Leoš Tomíček k tomu uvádí: „Mám radost z toho, že již dnes se na té stavbě objevují české firmy. Například ÚJV Řež bude provádět nezávislé posouzení projektové a bezpečnostní dokumentace. Tento projekt je otevřen i dalším českým firmám, takže jim doporučuji, aby se na něj zaměřily.“ V této lokalitě nebudou vznikat ojedinělé bloky, ale verze typového projektu elektrárny s reaktorem VVER-1200 modifikovaná pro zasazení do konkrétní lokality.

Druhým významným projektem je první jordánská jaderná elektrárna Qasr Amra. Tento projekt je nyní v předinvestiční fázi a příležitosti pro zahraniční dodavatele spočívají především v dodávce turbínového ostrova a pomocných budov. Opět nejde o ojedinělou stavbu, ale o osvědčený projekt vycházející z indické elektrárny Kudankulam s dvěma reaktory typu VVER-1000.

To, že jmenované projekty v Maďarsku, Finsku a Jordánsku jsou pro české firmy perspektivní, potvrzuje i zájem Aliance české energetiky. Její představitel, Peter Bodnár, generální ředitel společnosti ŠKODA PRAHA, která stojí v čele této aliance, promluvil v druhé sekci konference. Aliance české energetiky vznikla s cílem spojit české dodavatele pro konvenční ostrov jaderných elektráren, což usnadní jejich účast v zahraničních výběrových řízeních. Kromě možných budoucích nových bloků v České republice patří k potenciálním projektům právě maďarská JE Paks, finská JE Hanhikivi, jordánská JE Qasr Amra a egyptská JE Akkuyu.

V druhé sekci se představili někteří z dalších členů aliance, například dodavatel komponent pro jaderné elektrárny ŠKODA JS a. s., výrobce turbín Doosan Škoda Power s. r. o., armaturka I.B.C. Praha, spol. s r. o., výrobce čerpadel SIGMA GROUP a. s., strojírenská skupina ALTA, a. s. Vystoupil i zástupce firmy ETD TRANSFORMÁTORY a. s., která dodává transformátory nejen pro jadernou energetiku. Firma ALTA založila v roce 2012 společně se společností TVEL společný podnik ALVEL, který je zaměřen na lokalizaci služeb v oblasti palivového cyklu jaderných elektráren na území Evropské unie, a to včetně výzkumné a vývojové činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…