Rosatom testuje tolerantní palivo v Rostovské jaderné elektrárně

22.09.2021 22:11 | Tisková zpráva

V 2. bloku Rostovské jaderné elektrárny začal 20. září 2021 zkušební provoz prvních palivových proutků, patřících mezi tolerantní palivo (ATF – accident tolerant fuel). Toto palivo je odolné vůči haváriím, takže přináší novou úroveň bezpečnosti jaderných elektráren.

Rosatom testuje tolerantní palivo v Rostovské jaderné elektrárně
Foto: red
Popisek: Rosatom

Během plánované odstávky spojené s výměnou paliva byly do aktivní zóny reaktoru VVER-1000 zavezeny i tři kombinované palivové kazety typu TVS-2M. Každá z nich kromě standardních palivových proutků obsahuje dvanáct inovativních proutků typu ATF. Šest z nich má pokrytí vyrobené ze slitiny chromu a niklu a šest používá zirkoniové pokrytí s chromovým povlakem. Oba typy radikálně omezují průběh parozirkoniové reakce, kdy se voda na přehřátém zirkoniovém pokrytí rozkládá na kyslík a vodík, nebo úplně vylučují její rozběhnutí. Tato reakce představuje hlavní riziko během mimořádné události, kdy jaderný blok přijde o schopnost chladit palivo v aktivní zóně.

Zavezení tolerantního paliva vyvinutého ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom do energetického reaktoru předcházely zkoušky ve výzkumném reaktoru a vypracování dokumentace nezbytné pro povolení ze strany ruského jaderného dozoru Rostechnadzor. Za tímto účelem byly zvoleny dva konzervativní typy paliva, které mění materiál pokrytí, ale nemění palivové tablety uzavřené uvnitř. I zahraniční programy vývoje paliva ATF počítají s postupným zkoušením nových palivových a konstrukčních materiálů.

„Provoz paliva v energetickém reaktoru je velmi důležitým krokem pro budoucí komercionalizaci tohoto produktu. Vývoj paliva ATF je klíčovým trendem ve světové jaderné komunitě posledních let a jeho cílem je prakticky vyloučit havárie, které by měly negativní vliv na okolí elektrárny. Varianty tolerantního paliva s novými materiály palivových tablet navíc mohou zvýšit ekonomickou efektivitu provozu stávajících bloků. Podle názoru mezinárodních odborníků bude palivo ATF dominovat na trhu už v poměrně krátkém horizontu,“ uvedla prezidentka TVELu, palivové společnosti Rosatomu, Natalia Nikipelovová.

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

„Devátá odstávka 2. bloku Rostovské elektrárny od jeho spuštění se stala výjimečnou díky zavážce tolerantního paliva. Díky němu bude ještě více navýšena bezpečnost jeho provozu. Bezpečnost je hlavní prioritou a klíčovým předpokladem pro další úspěšný rozvoj jaderné energetiky,“ doplnil ředitel Rostovské elektrárny Andrej Salnikov.

Zkoušky tolerantního paliva vyvíjeného Rosatomem pro lehkovodní reaktory VVER a západní PWR probíhají od roku 2018. První proutky mají za sebou dva úplné ozařovací cykly ve výzkumném reaktoru MIR v ústavu NIIAR (Dimitrovgrad, součást Rosatomu) a během nich nedošlo k porušení jejich hermetičnosti. Testují se čtyři kombinace materiálů: palivové tablety z tradičního oxidu uraničitého a ze slitiny uranu a molybdenu s vysokou tepelnou vodivostí; pokrytí z klasického zirkonia s chromovým povlakem a slitina chromu a niklu. Na základě reaktorových zkoušek bude vybrána optimální varianta z pohledu technického i ekonomického.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…