Rozděleni železnou oponou – Český rozhlas k 17. listopadu pořádá koncert a vydává knihu

11.11.2015 7:31

Český rozhlas uctí i v letošním roce výročí sametové revoluce uspořádáním koncertu a vydáním knihy, která se tematicky věnuje tomuto období. V úterý 17. listopadu zahrají v rozhlasovém Studiu 1 na pražské vinohradské třídě Dáša Vokatá a Roman Dragoun. Publikace nazvaná „Rozděleni železnou oponou“ navazuje na stejnojmenný rozhlasový cyklus odvysílaný na stanici ČRo Plus.

Rozděleni železnou oponou – Český rozhlas k 17. listopadu pořádá koncert a vydává knihu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas se již tradičně zapojí do oslav 17. listopadu a ve svém vinohradském Studiu 1 uspořádá koncert spojený s prezentací knihy ‚Rozděleni železnou oponou‘. Akci tentokrát zahájí Martin Gärtner, chargé d’affaires rakouského velvyslanectví a zástupce německého velvyslanectví. Právě Rakousko totiž bylo zemí, která byla mimořádně vstřícná vůči disidentům a politicky pronásledovaným v komunistickém Československu,“ uvedl prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. 

Knihu „Rozděleni železnou oponou“ vydalo nakladatelství Radioservis. Jejími autory jsou Ivana Denčevová, Michal Stehlíka a kol. Publikace navazuje na stejnojmenný rozhlasový cyklus odvysílaný na stanici Český rozhlas Plus. Jde příběhy pěti otců a jedné matky, které od jejich dětí rozdělila železná opona: rozhlasového komentátora Slávy Volného, spisovatele Jiřího Gruši, filozofa a psychologa Jiřího Němce, herce a dramatika Pavel Landovského, politika a politologa Zdeňka Mlynáře a rozhlasové a televizní publicistky Otty Bednářové.

„Kniha zahrnuje nejen životní a profesní příběhů těch, kteří byli zbaveni možnosti žít ve své zemi v období komunistického režimu, vzpomínky jejich dětí a přátel z doby exilu, ale také pohledy odborníků na dotyčné osobnosti a kapitoly, které se zabývají rolí Státní bezpečnosti v životě dotyčných. Součástí knihy jsou fotografie a dopisy ze soukromých archívů, ukázky dobových tisků a další archivních materiálů,“ uvedla její autorka Ivana Denčevová.

Na jednotlivých textech publikace se podíleli: Lída Rakušanová, Mojmír Jeřábek, Aleš Havlíček, Vladimír Just, Jiří Hoppe, Prokop Tomek, Tomáš Vilímek, Mirek Vodrážka a Tereza Pavlíčková. Součástí knihy je také CD se záznamy odvysílaných pořadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…