Rozpočet vidím pozitivněji! Ministryně financí na setkání Zlaté koruny

13.11.2018 21:36

Ve středu 7. listopadu proběhl večerní Diskusní stůl Zlaté koruny. Hlavní hostem byla ministryně financí Alena Schillerová, která se zástupci finančních společností, velkých podniků a organizací diskutovala o rozpočtu České republiky, navrhovaných daňových i nedaňových změnách legislativy i o tom, jak chápe svoji úlohu strážce státních peněz.

Rozpočet vidím pozitivněji! Ministryně financí na setkání Zlaté koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Pozvání Pavla Doležala, zakladatele a ředitele Zlaté koruny, k Diskusnímu stolu přijala první žena ve funkci ministra financí a dle Forbesu třetí nejvlivnější žena České republiky v roce 2018 Alena Schillerová. Večer byl příjemným setkáním, kde měli hosté možnost otevřeně diskutovat aktuální ekonomicko-společenská témata. Setkat se s paní ministryní přišlo 28 představitelů vedení zejména z finančních společností, ale i kapacity vysokých škol a odborných organizací v České republice.

Jeden z nejvíce probíraných bodů současnosti je navrhovaný rozpočet pro rok 2019. Paní ministryně představila jednotlivé položky a zdůvodnila, proč jej navrhla v takovém objemu a podobě. Uvedla také, že očekává výsledek v pozitivnějších číslech. Také v letošním roce by měl státní rozpočet, jehož schodek byl původně naplánován na 50 mld. Kč, skončit podle Aleny Schillerové nejhůře jako vyrovnaný.

Hosté uvítali otevřenost a pozitivní atmosféru a shodli se na nutnosti hledat společné řešení problematických bodů české ekonomiky. Spojenou nádobou výkonu ekonomiky je nezaměstnanost, na jejíž současný stav má ministryně jasný pohled: „Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, dnes u nás nepracuje jen ten, kdo pracovat nemůže, nebo nikdy nebude.“ Ministryně Schillerová se nebála otevřeně reagovat na přímé dotazy. Například jasně dala najevo, že nestojí o zavedení sektorové daně a naopak projevila pozitivní postoj k nutnosti řešení problémů české společnosti s důchody i bydlením. Hosty opakovaně vyzvala, aby se nebáli obrátit se na ministerstvo s ekonomickými problémy, které v české společnosti vnímají. O posledním zmíněném tématu bude paní ministryně více diskutovat na další události Zlaté koruny. 11. prosince proběhne Fórum Zlaté koruny právě na téma bydlení. Nad Fórem převzala ministryně financí záštitu a spolu s dalšími hosty bude hledat řešení krize bydlení.

O soutěži Zlatá koruna

Od roku 2003 probíhá pod záštitou ministrů financí ČR a guvernéra ČNB soutěž Zlatá koruna, která každoročně oceňuje nejlepší finanční produkty na českém trhu. Letos se koná již její 16. ročník.

Letošní rok se soutěže zúčastnilo celkem 212 produktů od 81 finančních společností. Soutěž Zlatá koruna si získala vysoké renomé zejména tím, že produkty hodnotí Finanční akademie složená z více než 370 odborníků. Ta také rozhoduje o Novince roku. Zlatá koruna také uděluje ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS Cenu za společenskou odpovědnost.

Soutěž Zlatá koruna byla v letošním roce rozšířena o novou kategorii FinTech, jejímž cílem je sledování aktuálních trendů na poli digitalizace a inovace finančních služeb. Jednotlivé projekty hodnotila zcela nová odborná porota, FinTech akademie.

Významnou součástí soutěže je hlasování o Cenu veřejnosti, kdy nejoblíbenější finanční produkty volí veřejnost prostřednictvím webových stránek Zlaté koruny. Od roku 2008 je hlasování rozšířeno o Cenu podnikatelů, kde soutěží nejoblíbenější finanční produkty pro malé a střední podnikatele. Každoročně je v hlasování veřejnosti odevzdáno až 100.000 hlasů.

Výsledky hodnocení v soutěži Zlatá koruna pomáhají veřejnosti snadněji se orientovat v nabídce finančních produktů, motivují klienty k tomu, aby se více zajímali o vlastnosti jednotlivých produktů a lépe porozuměli nabídkám finančních společností. Další informace a výsledky soutěže Zlatá koruna najdete na www.zlatakoruna.info.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…