S prázdninami obnovují provoz Infocentra JE Dukovany a PVE Dalešice. Návštěvníci se mohou těšit na novinky

02.07.2020 8:50

S prvním prázdninovým dnem otevře ČEZ znovu pro návštěvníky svá infocentra Jaderné elektrárny Dukovany a nedaleké Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. Několikaměsíční pauzu, která byla jedním z mnoha preventivních opatření pro zajištění bezpečné a spolehlivé výroby elektrické energie z těchto bezemisních zdrojů, energetici využili k údržbě i rozšíření rozsahu nabízených služeb. Návštěvníci budou moci využít novou dobíjecí stanici pro elektrokola, zakoupit turistické známky a samolepky nebo si zasoutěžit na skákacím panákovi.

S prázdninami obnovují provoz Infocentra JE Dukovany a PVE Dalešice. Návštěvníci se mohou těšit na novinky
Foto: ČEZ
Popisek: Dobíjecí stanice EDU

Zájemci o prohlídky infocentra JE Dukovany anebo PVE Dalešice se již nyní mohou hlásit prostřednictvím objednávkového rezervačního systému na www.cez.cz/dukovany, kde najdou i časy prohlídek a další doplňující informace potřebné k jejich návštěvě. „Těší nás možnost znovu otevřít naše Infocentrum návštěvníkům, ale stále musíme být obezřetní. Proto budou muset návštěvníci i nadále dodržovat nařízení vlády, to znamená používat desinfekci, dodržovat bezpečné rozestupy a u lidí z určených lokalit dál platí i povinnost nosit roušky,“ sdělil ředitel elektrárny Roman Havlín. Během vynuceného volna energetici doplnili jednotlivá zastavení o výklad v anglickém a německém jazyce a dokončili model aktivní zóny, který návštěvníky nově ponoří do samotného nitra reaktoru a tajů řízené štěpné reakce.

Vysočinou na kole

Vysočinou na kole

Hned při vstupu do Infocentra je pro příznivce elektrokol připravena nová dobíjecí stanice, díky které si mohou návštěvníci v průběhu prohlídky dobít svá elektrokola stoprocentně ekologickou energií z jaderné elektrárny. „Dobíjení elektrokol u elektrárny je zcela zdarma včetně zapůjčení dobíjecích kabelů, kterých máme připraveno sedm druhů, tak aby pokryly většinu typů na trhu. Kabely jsou připraveny k zapůjčení na recepci budovy Infocentra,“ doplnil ředitel elektrárny Roman Havlín.

Informační centrum - pohled do reaktoru

Informační centrum - pohled do reaktoru

Nově si zájemci budou moci zakoupit oblíbené turistické známky a deníky. Pro děti a žáky jsou připraveny pracovní listy s hádankami, křížovkami, osmisměrkami a dalšími kvízy a soutěžemi, které zábavnou formou ověří vědomosti nabyté při prohlídce. Motivací ke správným odpovědím jsou připravené odměny s vyobrazením skřítků Enerů. Pro nejmenší jsou připraveny dětské omalovánky.

Informační centrum - modely

Informační centrum - modely

Jednou z prvních objednaných návštěv je skupina cyklistů, která během akce „Křížem krážem Vysočinou na kole“ v průběhu závěrečné etapy pětidenního putování navštíví v úterý 7. července také Jadernou elektrárnu Dukovany. „Jedná se už o třináctý ročník této cyklistické akce, kterou pořádá krajská organizace Vysočina Tourism. Po několikaleté pauze povede trasa také přes elektrárnu Dukovany, která letos slaví 35 let svého provozu a která je naším dlouholetým partnerem,“ říká Tomáš Čihák, ředitel Vysočina Tourism. Účastníci akce budou moci během svého putování přispět šlapáním na kole prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem na projekt Inkluzivní terapeutické zahrady Domova Kamélie Křižanov.

EDU

Ve druhé polovině prázdnin pak připravila infocentra ČEZ pro rodiny s dětmi zábavnou soutěž. Pokud navštíví alespoň dvě expozice, získají originální nálepky a plyšáky oblíbených energetických postaviček Watíka či Joulinky.

ČEZ

Infocentrum v Jaderné elektrárně Dukovany bylo otevřeno v roce 1994. Od té doby jím prošlo přes 724 000 návštěvníků. Největší skupinu návštěvníků tvoří studenti základních, středních i vysokých škol. Další návštěvníky tvoří obyvatelé z celé České republiky, politici nebo populární osobnosti. Ročně do Dukovan přijedou také stovky zahraničních návštěvníků z celého světa.

kino

Nově zrekonstruované prostory Infocentra nabízí moderní expozice o provozu jaderné elektrárny, nachází se zde jedna z největších mlžných komor v Evropě. Vrcholem prohlídky je „přenesení“ návštěvníků přímo do modelu reaktoru. Infocentrum také nabízí možnosti pro pořádání speciálních tematických programů, přednášek, pořádání nočních prohlídek nebo víkendových prohlídek spojených s možností poobědvat v místní jídelně. Také díky těmto programům je Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany jedním z nejnavštěvovanějších míst v regionu. Za loňský rok ho navštívilo necelých 40 000 návštěvníků, což je nejvíce za 25 let jeho provozu.

čez

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…