SANEP: Andrej Babiš má i po odvysílání reportáže Televize Seznam téměř čtyřicetiprocentní podporu

23.11.2018 7:57

Kauza premiéra Andreje Babiše, kterou rozpoutala reportáž redaktorů serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové rozhodně zasáhla české voliče a rozdělila společnost na dva znesvářené tábory. Nicméně jak bezprostředně po zveřejnění předmětné reportáže ukázal průzkum společnosti SANEP, premiér Babiš se i nadále může opřít o více jak třetinovou podporu domácí veřejnosti.

SANEP: Andrej Babiš má i po odvysílání reportáže Televize Seznam téměř čtyřicetiprocentní podporu
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Dle názoru 35,9% dotázaných by měl premiér Andrej Babiš setrvat ve funkci premiéra, a to do konce vyšetřování kauzy Čapího hnízda, která otřásá domácí politickou a mediální scénou. Oproti tomu okamžitou rezignaci premiéra požaduje 22,2% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Za velice zajímavé, ale i závažné lze pak považovat zjištění, že 39,2% dotázaných považuje informace obsažené v reportáži webového portálu Seznamzpravy.cz za účelově zmanipulované. Naopak za velmi závažné a důvodné k odstoupení premiéra Andreje Babiše, považuje reportáž redaktorů serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové 25,4% dotázaných. Za mocenský boj považuje dění kolem kauzy Čapí hnízdo a předmětnou reportáž 10,5%dotázaných.

Premiéra Andreje Babiše považuje po zveřejnění informací webového portálu Seznamzpravy.cz za důvěryhodného v souhrnu 39,2% dotázaných. Naopak za nedůvěryhodného považuje aktuálně Andreje Babiše v souhrnu 38,5% respondentů.

Za podporou Andreje Babiše stojí mnoho faktorů mezi něž patří, jak vzájemná podpora prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše, tak zejména skutečnost, že příznivci a voliči Andreje Babiše nevnímají kauzu Čapí hnízdo za natolik zásadní, aby premiér v jejich očích ztratil důvěryhodnost a podporu. Pochopitelně, že voliči Andreje Babiše nejsou nekritičtí a mají k osobě šéfa vlády a předsedy hnutí ANO řadu výhrad, nicméně premiér Andrej Babiš si nemalou část veřejnosti získal svými jasnými postoji k uprchlické otázce, ale i k řadě sociálních témat, které většinu domácí populace zajímají víc než kauza Čapí hnízdo. V úvahu je však třeba brát i skutečnost, že část veřejností k této kauze nezaujala žádný postoj a může se svým názorem ještě čekat na další vývoj.

Jakkoli je zřejmé, že veřejné mínění je vrtkavé a může se den ze dne zásadně změnit, aktuálně se zdá, že zveřejněné informace ohledně jeho syna naopak u široké veřejnosti upevňují premiérovu pozici. Není bez zajímavosti, že premiér Andrej Babiš si na svoji stranu po vypuknuté kauze s jeho synem získává i nevoliče, kteří dlouhodobě kritizují praktiky a kauzy dřívějších vlád a řady vrcholných politiků.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. – 16. listopadu 2018 na vybrané skupině 1.109 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 12.865 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…