SANEP: Komunálním volbám bude v krajských městech dominovat hnutí ANO a ODS

09.03.2022 12:32

Volební preference stran, hnutí a koalic v krajských městech ČR

SANEP: Komunálním volbám bude v krajských městech dominovat hnutí ANO a ODS
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nadcházející komunální volby mohou být opět v režii hnutí ANO, a to hned v osmi největších městech ČR. To by aktuálně vyhrálo hypotetické komunální volby v Karlových Varech, Hradci Králové, Pardubicích, Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně, Ostravě a Olomouci. Pouze v Praze by aktuálně hnutí ANO skončilo až třetí za první ODS a druhou Praha sobě.

Piráti, kteří po minulých komunálních volbách opanovali pražský magistrát, se však nyní v hlavním městě propadli až na čtvrté místo, a to s aktuálním ziskem 11,6 procentního bodu. Oproti minulým volbám tak v Praze ztratili 5,4 % voličských hlasů. Navíc lze konstatovat, že obecně ztrácejí Piráti podporu ve všech krajských městech napříč celou Českou republikou. 

Rovněž podpora ODS nabírá dech a nyní získává zpět důvěru svých voličů. Dominantní postavení občanských demokratů se promítá hned ve třech krajských městech, a to v Praze, Českých Budějovicích a v Plzni. Aktuálně by ODS získala druhé místo v Hradci Králové, Pardubicích, Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně a v Olomouci.

Nemalé šance na volební úspěch má i SPD, která by uspěla Plzni, Karlových Varech, Liberci, Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně, Zlíně, Ostravě a Olomouci.

TOP 09 by uspěla např. v Praze a v Plzni, kde by v aktuálním měření společnosti SANEP získala podporu 7,7 procentního bodu (Praha) a 7,1 procentního bodu (Plzeň). Tím by však výčet volebního úspěchu TOP 09 ve třinácti největších městech ČR a v Praze v podstatě skončil.

Hnutí STAN, které nevystupuje pouze se svojí značkou STAN, ale kandidovalo i pod jinými spolupracujícími hnutími a politickými uskupeními, by nyní vyhrálo volby ve Zlíně se ziskem 17,5 procentního bodu a uspělo by např. v Liberci, kde právě vystupuje pod značkou Starostové pro Liberecký kraj (31,7 %).

Jakkoli však aktuální průzkum komunálních voleb ve třinácti největších městech ČR a v Praze poukazuje na možný volební úspěch hnutí ANO a ODS, je nutné říci, že finální volební kandidátky budou známy nejspíše až v průběhu srpna a do říjnových voleb je ještě dlouhá doba. Do volebních nálad mohou poměrně zásadně zasáhnout nejen současné mezinárodní politické události, ale i celkové dění na domácí politické scéně. 

Aktuální průzkum volebních preferencí pro komunální volby je tedy pouze orientační a platný aktuálnímu politickému dění v současné době.

V každém případě lze z provedeného průzkumu říci, že hnutí ANO si udržuje svou dominantní pozici, značná část voličů se vrací zpět k ODS a posilující SPD pak získává své voliče z řad KSČM a ČSSD. 

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1. - 8. března 2022 na obyvatelích třinácti krajských měst ČR a v Praze ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel jednotlivých krajských měst a Prahy dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat. 

M E T O D I K A

•  Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1. – 8. března 2022 na vybrané skupině v souhrnu 5.116 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorky obyvatel v jednotlivých krajských městech ČR a v Praze ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 17.114 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel v jednotlivých krajských městech ČR a Praze dle údajů Českého statistického úřadu. 
•  Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. 
•  Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
•  Průzkum březnových volebních preferencí stran a hnutí vycházejí z procentuálního zisku hlasů respondentů, kteří představují vzorky rozhodnutých voličů v jednotlivých krajských městech ČR a Praze, kteří vyjádřili 100 % účast v nadcházejících říjnových komunálních volbách. 
•  Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…