SANEP: Premiéra Andreje Babiše protesty prozatím posilují

27.06.2019 17:05

Ukázalo to červnové hodnocení členů vlády spol. SANEP. Druhé nejlepší hodnocení získala nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová, proti níž jsou rovněž namířené demonstrace.

SANEP: Premiéra Andreje Babiše protesty prozatím posilují
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal červnový průzkum hodnocení důvěryhodnosti ministrů, který kromě poslední největší demonstrace odráží řadu předchozích protestních demonstrací požadujících odstoupení premiéra Andreje Babiše a nové ministryně spravedlnosti Marii Benešové, tyto protesty premiéra Andreje Babiše prozatím spíše posilují.

Zvyšující se podpora premiéra Andreje Babiše tak může být vnímána zejména jako reakce na demonstrace, s nimiž se značná část veřejnosti nemusí ztotožňovat.
Stejně tak lze vnímat i druhou nejlépe hodnocenou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, ale do jisté míry i nárůst podpory odvolaného ministra kultury Antonína Staňka, který se stal terčem kritiky umělecké obce poté, co odvolal z funkce ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Odvolaný ministr kultury Antonín Staněk ve srovnání s dubnovým průzkumem společnosti SANEP získal o 7,1% lepší hodnocení, což lze vnímat jako jeho podporu v případě odvolaných ředitelů.

O skutečnosti, že proběhlé demonstrace zásadním způsobem radikalizují domácí veřejnost a vedle demonstrujících a jejich sympatizantů aktivují i část společnosti, která naopak jako protireakce o to více podporuje premiéra Andreje Babiše svědčí i velmi výrazný pokles důvěry předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka, který se ve srovnání s dubnem popadl z pátého na dvanácté místo. Ukazuje se tak, že sílící tlak na premiéra Andreje Babiše na jedné straně posiluje opoziční strany, ale na druhé straně právě i hnutí ANO. Ovšem stávající názorová radikalizace domácí veřejnosti, naopak ještě více odsouvá na vedlejší kolej ČSSD, která je ve svých postojích velmi nečitelná a např. i odvoláním ministra kultura Antonína Staňka spíše o své voliče nadále přichází.

Nejlépe hodnocenými sociálnědemokratickými ministry jsou tak ministr kultury Antonín Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman, u něhož široká veřejnost zjevně nevnímá sporný problém se střetem zájmů, týkající se dotací firem jeho otce, jako zásadní a spíše oceňují jeho postoje k dvojí kvalitě potravin či aktivitami kolem nedostatku vody. V případě ministra Tomana, ostatně dle vyjádření ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martina Šebestyána, není ve zprávě EK střet zájmů explicitně konstatován.

Dotační kauzy premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana se nicméně prozatím neukazují pro významnou část voličů jako zásadní problém, a to z mnoha důvodů. Jedním z nich může být negativní nebo spíše kritický postoj velké části domácí populace právě k Evropské komisi.

Velmi dobře si z nových ministrů vedle druhé nejlépe hodnocené ministryně spravedlnosti Marie Benešové (38,4%) vede i nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (33,7%). Naopak nový ministr dopravy Vladimír Kremlík, který na resortu vystřídal dříve velmi dobře hodnoceného Dana Ťoka, získal zatím pouze 17,9% kladných hlasů.

Nejhůře hodnoceným členem vlády je v červnu ministry zahraničních věcí Tomáš Petříček, a to s podporou 12,4% kladných hlasů.
Ve srovnání s dubnovým šetřením společnosti SANEP si nejvíce polepšil ministr kultury Antonín Staněk (+7,1%). Naopak největší propad zaznamenal předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (-7%).

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 1.–16.6.2019 na vybrané skupině 2.291 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 22.863 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…