SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - březen 2021

24.03.2021 10:57

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo s mírným náskokem hnutí ANO.

SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - březen 2021
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše se aktuálně v březnovém měření společnosti SANEP těší přízni 26,2 % voličů. Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR pokles o 0,6 procentních bodů. Hnutí ANO však ztratilo svou pozici jednoznačného favorita sněmovních voleb. 

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Na druhém místě by totiž nyní skončilo koaliční uskupení Pirátů a hnutí STAN se ziskem 26,1 procent, což představuje oproti únoru letošního roku nárůst o 1,2 procentních bodů. 

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 17,9 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci pohoršilo, a to o 0,7 procent. Z výsledků průzkumu je zřejmé, že toto koaliční uskupení pod vedením předsedy ODS Petra Fialy nemá tak výrazný zásah na své voliče, a ani se mu nedaří oslovit voliče nové. Zatímco koaliční uskupení SPOLU vykazuje za uplynulé měsíce klesající trend voličských preferencí, již zmíněné uskupení Piráti/STAN zaznamenává průběžně trend rostoucí. 

Na čtvrtém místě by v březnu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,3 procentních bodů, což znamená oproti únorovému měření nárůst o 0,9 % voličské přízně. I SPD zaznamenává již několik měsíců v řadě vcelku výrazný rostoucí trend voličských preferencí.

Na pátém místě by v břenu skončila KSČM se ziskem 6,3 procentních bodů, což je o celé jedno procento více než v únoru tohoto roku. Komunisté o sobě dali výrazně vědět jak při schvalování pandemického zákona, tak i během jednání ohledně prodloužení nouzového stavu či vyhlášení nového.

Na šestém místě a na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se pak v březnu ocitla ČSSD se ziskem 5,3 procentních bodů, což je 0,6% méně než v únoru tohoto roku. Pokles preferencí může být s ohledem na termín sběru dat spojen s předsjezdovými třenicemi, které po relativně klidném období loňského roku vzaly sociální demokracii image jednotné strany. Vnitrostranické dohady a rozepře nikdy nepůsobí na voliče dobře a pro ČSSD je to velkým varováním, neboť v budoucnu by to mohlo mít pro stranu velmi nepříjemné následky v dalším poklesu zájmu voličů.

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním březnovém šetření společnosti SANEP nedostaly strany a hnutí Trikolóra (2,8%) a Strana zelených (1,3%). Zajímavostí je, že Zelení zaznamenávají již několik měsíců po sobě nárůst voličské přízně. 

Preference této strany bude zajisté zajímavé sledovat už kvůli tomu, že se uvažuje o vzniku dalšího koaličního uskupení pro letošní volby do Sněmovny, a to o formaci ČSSD/Zelení. 

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v březnu roku 2021 tříprocentní hranici:



•  Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 18. – 23. března 2021 na vybrané skupině 1.869 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.856 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. 
•  Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
•  Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. 
•  Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
•  Průzkum únorových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 60,7% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…