SFŽP: Přípravy na čerpání z Norských fondů pokračují, představujeme nové video

03.12.2018 14:57

Letošní podzim se pro Norské fondy nesl ve znamení příprav základních dokumentů, výměny zkušeností i navazování partnerství. Státní fond životního prostředí ČR uvedl v Bruselu nové video k programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu a uspořádal workshop v Praze.

SFŽP: Přípravy na čerpání z Norských fondů pokračují, představujeme nové video
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

Intenzivní příprava dohody o programu, jejíž podpis je základním kamenem pro zahájení čerpání prostředků, je v plném proudu. Státní fond životního prostředí ČR komunikuje s potenciálními partnery, příjemci, veřejností i ostatními zahraničními zprostředkovateli financí z Norských fondů. Pracuje na efektivním nastavení programu a snaží se reagovat na aktuální problémy v oblasti životního prostředí.

Klimatická změna je prostorem pro spolupráci

Ve druhém říjnovém týdnu byl program Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu poprvé veřejně představen na mezinárodním workshopu v Bruselu. Setkali se tu zprostředkovatelé programů v oblasti životní prostředí a energetika, aby sdíleli zkušenosti a diskutovali o možných partnerstvích. Pro Českou republiku se ukázala jako přínosná například spolupráce s Rumunskem, a to na projektech zaměřených na znečištění vodních toků zbytky léčiv.

Nejpalčivějším problémem současnosti a zároveň společným jmenovatelem programů byla označena problematika klimatické změny. „Klimatická změna je tématem, které napříč Evropou nabírá na významu. Kromě České republiky se na adaptaci společnosti na změnu klimatu zaměřuje například Slovensko, pobaltské státy či Polsko. Otevírá se nám tedy prostor pro navázání oboustranně prospěšné spolupráce a sdílení příkladů dobré praxe nejen s Norskem, ale také s ostatními přijímacími státy,“ uvedl k bruselskému setkání Ivo Marcin, vedoucí oddělení pro řízení Norských fondů.

Při této příležitosti uvedli zástupci Fondu v Bruselu poprvé nový video klip, který upozorňuje na hlavní problémy, na jejichž řešení se dotační program Životní prostředí, ekosystémy a změny klimatu zaměří v období 2014-2021.

Workshop Toulcův dvůr

Komunikace programu Norských fondů pokračovala i na domácí půdě. V areálu Střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr se 18. října 2018 uskutečnil workshop, jehož cílem bylo představit program a získat zpětnou vazbu od zástupců české veřejné i soukromé sféry.

Zúčastnili se ho vybraní zástupci zastřešujících institucí a jako pozorovatelé také zástupci Ministerstva ?nancí a Ministerstva životního prostředí České republiky, přizváni byli také klíčoví partneři ostatních veřejných rezortů.

Prezentace programu Životní prostředí, ekosystémy a změny klimatu pokračovala dále na konferenci EVVO 2018, na konferenci k ochraně ovzduší ve veřejné správě v Ostravě či na setkání s potenciálními norskými partnery pro projekty v životním prostředí v Oslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…