SMO ČR: Bezpečnostní audity u cyklostezek nebudou zavedeny

27.11.2013 19:52

Ministerstvo dopravy na základě iniciativy Svazu měst a obcí ČR mění pravidla pro poskytování příspěvku na výstavbu a údržbu cyklostezek Státním fondem dopravní infrastruktury pro rok 2014.

SMO ČR: Bezpečnostní audity u cyklostezek nebudou zavedeny
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

V průběhu schvalování pravidel pro poskytování příspěvků Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu a údržbu cyklistických stezek pro rok 2014 vyvstala otázka povinného zavedení bezpečnostního auditu. Na popud svazové Dopravní komise, v jejímž čele je europoslanec Vojtěch Mynář, se Svaz měst a obcí ČR obrátil na Ministerstvo dopravy s iniciativou, aby zabránilo jejich zavedení. Svaz argumentoval především tím, že se jedná o nesystémové řešení, které má jen zakrýt neodbornost některých projektantů, přičemž by nepochybně došlo ke znatelnému prodloužení projektovací fáze výstavby, k prodražení zakázky a k celkovému zvýšení administrativní zátěže. Ani provedení bezpečnostního auditu by přitom nemuselo vést ke zkvalitnění projektu, poněvadž auditoři by stejně jako projektanti museli splňovat velmi podobné, ne- li stejné nároky na výkon této vysoce odborné činnosti.

Také díky této iniciativě došlo Ministerstvo dopravy k názoru, že zavedení bezpečnostního auditu je nedílnou náležitostí projektové žádosti pouze v případě akcí, u kterých již byl zpracován. U ostatních tedy nutnou podmínkou žádosti o příspěvek není a přinejmenším ani v následujícím roce nebude. Tím se Svazu měst a obcí v součinnosti s Ministerstvem dopravy podařilo velmi efektivním způsobem zabránit jedné z možných překážek rozvoje cyklistické infrastruktury a tím i snad přispět k jejímu dalšímu rozvoji.

Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…