SMS ČR pomáhá starostům v boji s koronavirovou pandemií mimo jiné sérií webinářů s předními experty

31.03.2020 12:47

Sdružení místních samospráv ČR spustilo v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 sérii webinářů, v nichž představitelům samospráv přináší nezbytné informace přímo od předních odborníků. Starostové tak měli možnost diskutovat o aktuální situaci a opatřeních například s generálem Pavlem, hejtmanem Půtou či s prof. Prymulou, v nejbližší době pak proběhne webinář například s ministrem školství Plagou.

SMS ČR pomáhá starostům v boji s koronavirovou pandemií mimo jiné sérií webinářů s předními experty
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Obce byly v současné situaci hozeny do vody, aby si poradily, jak umí. V počátcích nouzového stavu se jim nedostávalo nejen ochranných prostředků, ale ze strany vlády jim chyběly také základní informace, jasné pokyny a koordinace. My se snažíme tento deficit alespoň částečně nahrazovat. Jedním z nástrojů, jak starostům v téhle chvíli pomoci, jsou právě tyto webináře,“ vysvětluje Stanislav Polčák, předseda SMS ČR a dodává: „Sdělovací prostředky sice referují o koronavirové krizi pravidelně a důkladně, ale samosprávy potřebují i řadu velmi specifických informací, aby dokázaly zajistit chod obcí a ochranu svých občanů, to vše samozřejmě v souladu se zákonem.“

SMS ČR vysílá webináře určené představitelům samospráv již od 18. března, kdy byl hostem prvního z nich hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 23. 3. pak o úloze samospráv v krizovém řízení hovořil generál Petr Pavel. SMS ČR zprostředkovává komunálním politikům také názory právníků, daňových expertů, epidemiologů a příklady dobré praxe od kolegů starostů. Povzbuzení se jim dostává touto formou také např. od operní pěvkyně Dagmar Peckové nebo (tento pátek) od teologa a přírodovědce Marka Orko Váchy. Včera byl hostem webináře předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula a například ve středu přivítáme ministra školství Roberta Plagu. Webináře se konají denně, a to vždy od 18:00, a účastníci mohou v jejich průběhu klást hostům dotazy prostřednictvím chatu. Již realizované webináře lze zhlédnout na https://www.smscr.cz/webinare.

„Kromě webinářů nabízíme členským obcím také bezplatnou poradnu v nouzovém stavu, v níž odpovídáme na konkrétní dotazy, a vytvořili jsme i sérii instruktážních videí nazvanou „Příklady krizové praxe“, kterými se snažíme šířit mezi lidmi jednoduché praktické rady a návody, jak si poradit v situaci, kdy například vázne distribuce ochranných prostředků,“ říká ředitelka SMS ČR Jana Přecechtělová.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…