SMS: Mínus 50 miliard pro obce. Stát prohloubil ztrátu samospráv v krizi

11.05.2020 14:52

SMS ČR provedlo analýzu rozpočtových dopadů vládních opatření na samosprávy za období trvání nouzového stavu a poklesu HDP. Celková ztráta v letošních příjmech obcí oproti predikci dosahuje -50 miliard Kč, což znamená až čtvrtinový pokles rozpočtů samospráv jen v oblasti sdílených daní.

SMS: Mínus 50 miliard pro obce. Stát prohloubil ztrátu samospráv v krizi
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Dopady na každou obec si lze snadno ověřit v aktualizované daňové kalkulačce, kde je predikován jak pokles HDP, tak dopad podpůrných vládních opatření. SMS ČR spolu s hejtmany již vyzvalo stát, aby naopak samosprávy podpořil v rozhýbání regionální ekonomiky.

„Společně s několika hejtmany krajů napříč politickým spektrem jsme stát vyzvali, aby podpůrnými opatřeními pomohl samosprávám ekonomiku znovu nastartovat (ZDE). Její zpomalení obce citelně zasáhne, a to více než uvádí v současné době ministerstvo financí,“ vysvětluje důvody vzniku kalkulačky Stanislav Polčák, předseda SMS ČR.

„Stát totiž porušil příslib premiéra Babiš (ZDE), že negativně nezasáhne do inkasa sdílených daní s obcemi a kraji. Kompenzace pro OSVČ se však vyplácí i na vrub samospráv, a to přestože z daní OSVČ samosprávy nemají prakticky žádný příjem. Jen na těchto kompenzacích přitom obce přijdou o dalších 12 miliard Kč,“ podotýká Stanislav Polčák. Ten se zároveň obrátil dnes dopisem na všechny senátory, aby v projednávané novele zákona o kompenzačním bonusu dopad na samosprávy pomohli napravit. „Samosprávy jsou solidární se státem, počítají s výrazným propadem sdílených daní. Ovšem rozhodnutí státu, že se mají podílet na kompenzacích pro OSVČ, když jim však z jejich daní neplyne prakticky žádný příjem, je podrazem na samosprávy. Pokles rozpočtů o čtvrtinu většina obcí už nezvládne a zásadně přiškrtí investice,“ uvádí Stanislav Polčák s poukazem, že samosprávy čekaly, že je stát naopak podpoří.

Kalkulačka SMS ČR pracuje ve dvou modelech – pesimističtějším a optimističtějším – a umožní zjistit, o kolik peněz z daňových výnosů do svých rozpočtů obce přijdou.
Kalkulačka má podobu jednoduché tabulky. Po zadání konkrétní obce do okénka vyhledávače se v prvním sloupci zobrazí předpokládané daňové příjmy obce pro rok 2020 v případě, že by nedošlo ke změnám v epidemiologické situaci v České republice a s tím souvisejícímu omezení ekonomických činností. Zdrojem kalkulačky je v tomto případě daňová predikce MF z podzimu 2019.

V druhém sloupci počítá daňová predikce s poklesem daňových příjmů o 10 %. S tímto propadem ve sdílených daních počítá např. Ministerstvo financí, které to uvedlo ve své tiskové zprávě ze dne 21. 4. 2020. „Celkově jde o propad o zhruba 25 miliard. Kč v daňových příjmech obcí ve srovnání s původní daňovou predikcí ministerstva. My se ale na základě aktuálního stavu domníváme, že je to stále ještě příliš optimistický předpoklad,“ říká Jan Sedláček, první místopředseda SMS ČR.

Ve třetím sloupci se zobrazuje pokles daňových příjmů sdílených daní o 20 %. „Tento odhad považuje za realistický například Národní rozpočtová rada,“ vysvětluje Sedláček. Celkově jde o propad cca o 49,5 miliard Kč v daňových příjmech obcí ve srovnání s původní daňovou predikcí MF.

Třešničkou na pomyslném dortu je poslední sloupec. Ten se věnuje aktuální problematice tzv. kompenzačního bonusu. Každá obec si tak může ověřit, o kolik ji stát svým jednáním připraví. Podkladem pro výpočet další mínusové položky v rozpočtech samospráv jsou částky uvedené v důvodových zprávách příslušného zákona i obou novel.

„Už máme signály, že obce přehodnocují naplánované investiční akce, ty, které nejsou nezbytně nutné, ruší nebo přesouvají na další období. To bude mít bohužel obrovský negativní dopad do regionální ekonomiky a potažmo i do ekonomiky celostátní, na níž se investice samospráv vysokou měrou podílejí,“ popisuje Jan Sedláček.

Jak se daňové příjmy obcí z RUD stanovují

Každá obec se na celostátním hrubém výnosu sdílených daní podílí procentem stanoveným každoročně vyhláškou Ministerstva financí o procentním podílu jednotlivých obcí na částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů. Procentní podíl každé obce se vypočte jako součet vah 4 kritérií, která jsou definována v zákoně č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o tato kritéria (a jejich podíl ve výpočtu):

  • výměra katastrálního území obce (3%)
  • počet obyvatel obce (10%)
  • počet dětí a žáků navštěvující školu zřizovanou obcí (9%)
  • násobky postupných přechodů podle počtu obyvatel (78%)

Na daňových příjmech se okrajově podílí i počet zaměstnanců v každé obci.
Daňová kalkulačka je k dispozici ZDE.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…