SMS: Zvýšení hranice trestnosti krádeží nad 10 000 korun zatíží obce a sníží vymahatelnost práva

07.12.2018 13:30

Rada SMS ČR dnes vyslovila zásadní nesouhlas s avizovaným záměrem Ministerstva spravedlnosti ČR se zvýšením hranice trestnosti krádeže ze současné škody 5000 korun na 10 000 korun.

SMS: Zvýšení hranice trestnosti krádeží nad 10 000 korun zatíží obce a sníží vymahatelnost práva
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Podle představ ministerstva by tak krádeže do výše škody do 10 tis. Kč měly být posouzeny nově pouze jako přestupek, přičemž řízení o nich by měla nést na svých bedrech obce a města. Podle SMS ČR tento krok přivítají pachatelé těchto trestných činů, ovšem sníží vymahatelnost práva pro občany.

Avizovaný krok změny trestního zákoníku má reagovat na časový odstup od nabytí účinnosti trestního zákoníku a tehdy stanovené výše škod. „Jakkoli rozumím právní logice zamýšleného kroku, tento záměr není podle našeho sdružení společensky akceptovatelný, přenáší významné náklady obcím v přenesené působnosti a podle mnohých starostů je takový vánoční dáreček pro zloděje,“ uvedl k stanovisku SMS ČR Stanislav Polčák, předseda sdružení, který chce požádat ministra spravedlnosti o jednání v té věci. „Chápu, že pan ministr je do tohoto kroku možná tlačen státními zástupci či soudci, ale podle mne zvyšování hranic trestnosti či pro zpřísnění sankcí musí být vedeno v diskusi s těmi, na koho má negativně dopadnout,“ uzavřel předseda Polčák. SMS ČR bude chtít zevrubnou analýzu dopadů této změny.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1750 obcí a měst v ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…