SOCR ČR: Obchodníci jsou neustále a většinou zcela neobjektivně napadání

30.08.2013 19:05

Reakce SOCR ČR na vystoupení prezidenta republiky pana M. Zemana ohledně marží obchodníků

SOCR ČR: Obchodníci jsou neustále a většinou zcela neobjektivně napadání
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, který reprezentuje podstatnou část velko- a maloobchodu v České republice je překvapen prohlášením prezidenta ČR pana M. Zemana, který u příležitosti včerejšího zahájení agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích prohlásil, že „je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60%“. Následně dal k úvaze vytvoření „národního obchodního řetězce“ např. na bázi již existujícího COOP.

Obchodníci se zásadně ohrazují proti účelovému tvrzení některých dodavatelů, že dosahují nepřiměřených marží, dokonce, ač je to ekonomický nesmysl, i nad 100%. Tato obecná a stále se opakující tvrzení Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR již dlouhodobě doložitelně vyvrací. Jak vyplývá z oficiálních údajů ČSÚ, průměrná obchodní marže za rok 2011 činila 23,7%, za rok 2012 23,4% a za 1. čtvrtletí letošního roku 22,4%. Tyto údaje jsou jednoduše zjistitelné ve statistice ČSÚ a jsou k dispozici všem. Pokud jde o podniky s 250 zaměstnanci a výše, je marže nižší; v r. 2012 22,9%  a v 1. čtvrtletí 2013 22,1%. Mimoto nejde o zisk, ten je v oblasti maloobchodu s potravinami kolem 1%. Je také třeba uvést, že marže musí pokrýt všechny náklady obchodu, jako jsou elektřina, voda, ale také nájemné, náklady na logistiku, uskladnění, mzdy zaměstnanců a v neposlední řadě daně.  Je na místě zdůraznit, že uvedená marže zahrnuje i nepotravinářské zboží, kde musí být marže nutně vyšší.

K tomu dodává prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Z. Juračka: „Lidé jsou přesvědčováni, že obchodníci v plné míře rozhodují o cenách potravin. Konečnou cenu však zásadním způsobem ovlivňuje zejména spotřebitelská poptávka a konkurence.  Maloobchodní prodejci jsou pouze posledním článkem složitého dodavatelského řetězce. Platí pro ně tržní ceny stanovené dodavateli a obchodníci jejich výši ovlivňují již jen velmi omezeně. Pakliže ziskovost u pekařů (viz zmíněné rohlíky) nedosahuje takových hodnot jako v jiných potravinářských sortimentech, není to možné klást za vinu obchodníkům. Je to stejné, jako by obchod mohl za zvýšení snížené sazby DPH, před čímž důrazně a trvale varoval“.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR přitom měl za to, že otázka marží je, díky jeho dlouhodobé osvětě a její průkaznosti, dostatečně vysvětlena.

Prezident Svazu Z. Juračka dále dodává: „Mrzí  mne,  že jsou  obchod  a  obchodníci  neustále a  většinou  zcela  neobjektivně  napadání z titulu  jejich  údajně zvýhodněného postavení  na  trhu,  které  je  uměle  dotvářeno jejich vysokými  maržemi. Ještě  více mne však zaráží, a  to  zejména  od renomovaných  ekonomů, a  nechce se  mi  věřit, že  nevědomky či  náhodou, zaměňují  pojem marže a  zisk a  naprosto   ignorují oficiální, dostupné a  státem  poskytované informace  o  jejich  výši prostřednictvím  ČSU. Rád  bych s panem prezidentem Zemanem  projednal a  diskutoval  i otázky spojené  s jeho  vyjádřením směrem ke skupině  COOP,  zejména  proto,  že  do dnešního  dne  tento  systém  oficiálně,  ale ani  neoficiálně,  nebyl  v dané záležitosti nikým  osloven“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…